Cerar ni izgubil upanja v široko koalicijo

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar tudi po današnjih prvih pogovorih z nekaterimi novoizvoljenimi strankami ni izgubil upanja v sestavo široke koalicije. Po njegovem mnenju je možnost, da se njeni prvi zanesljivi obrisi pokažejo do prihodnjega petka, ko bo ustanovna seja DZ. Prihodnji teden bodo stranke nadaljevale z bolj vsebinskimi pogovori.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar tudi po današnjih prvih pogovorih z nekaterimi novoizvoljenimi strankami ni izgubil upanja v sestavo široke koalicije Foto: STA
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar tudi po današnjih prvih pogovorih z nekaterimi novoizvoljenimi strankami ni izgubil upanja v sestavo široke koalicije Foto: STA

LJUBLJANA > Cerar je po srečanju z Desus, Združeno levico, ZaAB in NSi v izjavi novinarjem ocenil, da so pogovori potekali zelo dobro in dajejo upanje, da bodo tako potekali tudi naprej. A je ta hip prezgodaj govoriti o tem, kdo bo v koaliciji in kdo ne, je dejal.

Upanje v široko koalicijo po Cerarjevih besedah ostaja, čeprav vanjo ne bodo nikogar silili. "Sedaj lahko iz razgovorov sklepam, da imajo tudi stranke, ki so danes sodelovale pri pogovorih, željo, da nekaj storijo za Slovenijo in so pripravljene prevzeti odgovornost. Ali v vladi ali zunaj nje, bo njihova odločitev," je dejal Cerar. Veseli pa ga, da se vsi zavedajo resnosti položaja, ki terja dokončne ukrepe za izhod iz krize.

Kot je pojasnil Cerar, ki se bo v petek sestal še s SD, so se danes pogovarjali neformalno, predvsem o vsebinskih prioritetah, ki naj bi jih imela prihodnja vlada. Načeli so tudi osnovna vprašanja področij, ki bi lahko bila zanimiva za stranke. A pogovori niso šli dlje od spoznavnih tem.

Pisna gradiva si bodo še izmenjali, tudi preko vikenda. Na tej podlagi pa bodo v začetku prihodnjega tedna nadaljevali bolj vsebinske pogovore.

Namera SMC je bila, je dejal Cerar, najprej omogočiti predstavnikom strank, da povedo, ali se vidijo v koaliciji in kakšne so njihove prioritete. Iniciativo za pogovore bo SMC po Cerarjevih besedah stopnjevala, tako da bodo primerjali in usklajevali programe ter vse druge vidike, ki so del koalicijskih pogajanj.

Po njegovem mnenju je možnost, da se do ustanovne seje DZ pokažejo zanesljivi obrisi prihodnje koalicije. Dotlej si bodo stranke prizadevale, da uskladijo tudi predlog za kandidata za predsednika DZ. O tem so se danes pogovarjali načelno, ne o konkretnih imenih.

Cerar je že večkrat dejal, da si želi mavrično koalicijo. Na vprašanje, ali bi lahko NSi sodelovala v vladi, pa je med drugim odgovoril z besedami, da so bili pogovori z NSi zelo konstruktivni, tako kot z drugimi strankami. "To daje upanje, da se lahko na ta način pogovarjamo tudi naprej," je dejal. Tudi če bi se katera od strank pozneje znašla v opoziciji, ima upanje, da bodo politično kulturo dvignili na nekoliko višjo raven in uspeli med koalicijo in opozicijo vzpostaviti bolj konstruktiven dialog.

Pojasnil je, da se s premierko v odhodu in predsednico ZaAB Alenko Bratušek niso pogovarjali o predlogu za evropskega komisarja. Po Cerarjevih besedah vsi vedo, da je to pristojnost vlade, a je prav, da bo vlada v prihodnjih dneh prisluhnila tudi SMC in morda kateri drugi potencialni kandidatki za novo koalicijo. "Gre za odločitev, ki bo usodno zaznamovala tudi prihodnji mandat slovenske vlade in koalicije," je dejal Cerar.

STA


Najbolj brano