Cerar ne razume, zakaj bi moral biti na pogovoru o brexitu pri Pahorju tudi Janša

Premier Miro Cerar namerava predsednika republike Boruta Pahorja seznaniti s pogovori o britanskem referendumu, o katerem bo tekla beseda na dvodnevnem vrhu EU v Bruslju. Vendar pa ne razume, zakaj bi moral biti na srečanju, ki ga je na temo brexita predlagal Pahor, navzoč tudi predsednik SDS Janez Janša.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

BRUSELJ > Borut Pahor ga je, kot je povedal Miro Cerar, obvestil, da bi se želel srečati z njim in se seznaniti s pogovori v Bruslju, kjer danes in v sredo poteka dvodnevno srečanje predsednikov držav in vlad EU. Glavna tema pogovorov bo namreč izid britanskega referenduma, na katerem so se volivci odločili za izstop iz EU, in njegove posledice za EU.

Prav je, da kot predsednik vlade predsednika Pahorja seznanim s potekom pogovorov v Bruslju, je pred začetkom zasedanja voditeljev v Bruslju danes dejal Cerar. “Nikakor pa ne razumem, zakaj bi moral biti pri tem razgovoru prisoten Janša,” je dejal.

Po njegovem bi bilo morda razumljivo, da sta navzoča še predsednik državnega zbora in državnega sveta. Ne razume pa, zakaj bi moral biti na teh pogovorih navzoč eden od vodij političnih strank, kajti gre za medinstitucionalni pogovor.

“Upam, da če se bomo dobili, se bomo dobili v takšni sestavi, v kakršni bo to smiselno,” je še dejal Cerar.

V uradu predsednika republike so pojasnili, da predsednik Pahor pripravlja delovni posvet predsednikov vseh parlamentarnih strank. Se pa še usklajujejo glede termina srečanja.

Predsednik Pahor je v pogovoru za Televizijo Slovenija v soboto povedal, da je po odločitvi britanskih volivcev za odhod iz EU na pogovor, ki naj bi potekal v tem tednu, povabil predsednika vlade Cerarja in predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo.

Pahor je ob tem tudi ponovil mnenje, da bo prihodnost EU federalna, ali pa je ne bo več. Za federalno ureditev Evrope se je zavzel tudi na osrednji državni slovesnosti ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije.

Po mnenju Cerarja federalna Evropa med drugim pomeni tudi izgubo suverenosti slovenske države, zato se za kaj takega ne more zavzemati. “Ta pristop v tem trenutku ni produktislven, ker lahko vzbuja nelagodja na nekih skrajnih poljih političnih spektrov v Evropi,” je dejal na vprašanje, ali naj gre prenova EU v smeri federalne Evrope, kot je predlagal Pahor.

Premier meni, da je treba biti realen in graditi Evropo v razumnem smislu, tako kot smo jo gradili doslej. To pa pomeni zasledovati skupne cilje, ohraniti enotnost sedemindvajseterice, pa tudi nadaljevati z investicijskimi projekti, sodelovati na varnostnem in drugih področjih ter storiti več za dobrobit ljudi.

STA


Najbolj brano