Cerar ne izključuje postavljanja tehničnih ovir na meji

Slovenija si želi evropske rešitve pri obvladovanju begunskega vala, a bo ob morebitni nekooperativnosti sosednjih držav ali EU tudi prisiljena stopnjevati svoje ukrepe, je po ogledu nastanitvenega centra v Brežicah dejal premier Miro Cerar. Čeprav niso pristaši postavljanja ograj, Cerar ne izključuje možnosti postavljanja tehničnih ovir na meji.

Čeprav niso pristaši postavljanja ograj, Cerar ne izključuje 
možnosti postavljanja tehničnih ovir na meji. Foto: STA
Čeprav niso pristaši postavljanja ograj, Cerar ne izključuje možnosti postavljanja tehničnih ovir na meji. Foto: STA

BREŽICE > Cerar bo v nedeljo na mini vrhu desetih držav EU in Zahodnega Balkana v Bruslju poudaril, da mora Evropa rešitve iskati skupaj s konkretno akcijo, predvsem na zunanjih mejah EU in ukrepi, ki bodo EU združevali, ne pa jo razdvajali.

Do danes je v Slovenijo iz Hrvaške vstopilo 50.410 migrantov. V sprejemnih centrih jih je 8830, v nastanitvenih centrih pa 1957, je na današnji novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Razmere po njegovih besedah ostajajo podobne kot v četrtek; situacija je zahtevna, a pod nadzorom.

Slovenija si želi, da bi z Avstrijo vzpostavila še tretjo vstopno točko. Kot pravi Cerar, so se doslej s severno sosedo dogovorili za začasni prehod na Jesenicah.

Svoje ukrepe je Slovenija pripravljena stopnjevati do tiste točke, ki bo zagotovila ustrezno varnost. Ob tem poudarja, da se vsi pristojni izjemno trudijo, da bi ta izjemen tok beguncev humano usmerjali naprej.

Na ministrstvu za delo pripravljajo poseben program javnih del, namenjen pomoči pri obvladovanju migracijskih tokov. Prve brezposelne bodo v program predvidoma začeli vključevati že sredi prihodnjega tedna, so danes sporočili z ministrstva. Skupaj naj bi v tem okviru zagotovili 200 javnih delavcev.

Cerar: Razmere so v celoti gledano stabilne

Razmere so v celoti gledano sicer stabilne, je pa na brežiškem situacija bolj napeta, saj je tam skoncentrirano veliko ljudi, zato se od vseh vpletenih zahteva veliko naporov. Cerar je ponosen, ko vidi, da vsi pristojni 24 ur na dan požrtvovalno, in potrpežljivo obravnavajo ljudi, jim nudijo zdravstveno oskrbo, se z njimi pogovarjajo, se trudijo za bolne, otroke, tiste, ki so v stiski.

Predsednik vlade je v izjavi ponovil, da od svojega hrvaškega kolega Zorana Milanovića na svoje predloge na dobiva odzivov, ki bi kazali na željo po sodelovanju. Hrvaška se tudi ne drži dogovorov, če bi jih upoštevali, ne bi imeli tako kritične situacije, je še povedal.

Zunanji minister Karl Erjavec je v četrtek zvečer podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo, v katerem je v imenu vlade Evropsko komisijo prosil, naj Sloveniji za obvladovanje nastalega položaja glede beguncev nameni nujno finančno pomoč, so danes sporočili z MZZ. Slovenska vlada je ocenila, da bi za mesečno oskrbo približno 8000 migrantov na dan za hrano, osebje in material potrebovali nekaj več kot deset milijonov evrov, je Erjavec zapisal v pismu, v katerem poudarja, da nastali položaj presega vse zmogljivosti Slovenije, tako finančne kot človeške in materialne. Sloveniji je v okviru evropskega sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost in meje v obdobju 2014-2020 na voljo okoli 56 milijonov evrov; v letih 2014-2015 je od tega že prejela štiri milijone evrov, kaže statistika komisije.

Cerar: Če bi hrvaška stran sodelovala, bi se lahko naval prerazporedilo

Problem je po njegovem predvsem v tem, da se na brežiškem soočajo s prevelikim številom migrantov, medtem ko na drugih prehodih praktično ni nikogar. Če bi pa hrvaška stran sodelovala, bi se lahko naval prerazporedilo. Zato se bo v nedeljo v Bruslju zavzel tudi za tekočo komunikacijo med državami.

Kritike, ki jih usmerja do hrvaške vlade, pa so premišljene in za njimi stoji, je še povedal. "Hrvaška ne evidentira beguncev, pošilja jih premražene in bolne, ponoči in prek mrzlih rek in se o tem ne pogovarja z nami. Potem pa kaže fotografije bolnih in premraženih beguncev, ki jih sama ni oskrbela, kot da je to naša krivda. To pa ni res," je dejal Cerar. Ob tem pravi, da se Slovenija zaradi prevelikega navala beguncev ne more v celoti spoštovati scengenskih pravil, a se je jih držijo, kolikor zmorejo.

Do ravnanja Hrvaške je bila kritična tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Hrvaško ponudbo, da bi lahko migrante registrirali kar na vlakih na poti v Slovenijo je označila za "zelo nespodobno, glede na to, da je Hrvaška članica EU, ki je dolžna spoštovati pravila".

Notranja ministra Hrvaške in Srbije Ranko Ostojić in Nebojša Stefanović sta se danes dogovorila, da bodo s hrvaškimi vlaki prevažali begunce in migrante iz Šida v Srbiji neposredno do začasnega zimskega tranzitnega centra v Slavonskem Brodu na Hrvaškem. Strinjala sta se, da je begunsko krizo treba reševati na grško-turški meji.

Györkös Žnidar: Razmere so težke zaradi Hrvaške

"Ne moremo pristati na to, da bi se v Slovenijo neomejeno stekale količine migrantov, ki jih morda potem na določeni točki ne bomo mogli izročiti Avstriji. Tako da to absolutno ne pride v poštev," je dejala.

Ministrica je priznala, da so razmere težke, a je to pripisala Hrvaški, ki ne povzroča težav le slovenski policiji, ampak "spravlja v težek položaj tudi ljudi, glede na to, da morajo tavati po poljih in v temi iskati pot do naše meje". Zatrdila je tudi, da "se hrvaški organi ne odzivajo na naše klice".

Prav tako je ministrica dejala, da se vlada zaveda velikega pritiska na lokalne skupnosti. Po njenih besedah je premier Cerar nakazal, da se bodo s škodo oziroma izgubo lokalnih skupnosti ukvarjali tudi na vladi. "Dejstvo je, da so lokalne skupnosti najbolj obremenjene in prav je, da se en del tega povrne, če bo to mogoče glede na razsežnost problema," je med drugim dejala.

Češka bo danes ponoči poslala prvo pošiljko humanitarne pomoči Sloveniji za soočanje z begunsko krizo. Kot so sporočili s češkega veleposlaništva v Ljubljani, bo ekipa čeških reševalcev iz gasilske reševalne brigade v Slovenijo prispela v soboto okoli 8. ure.

Brežiški župan Ivan Molan pa je ob obisku vladnih predstavnikov ponovil, da je njihova občina zelo obremenjena in da si želi, da bi prebežnike, ki prihajajo k njim, čim prej odpeljali dalje in tudi del registracij opravili drugje. Je pa povedal tudi, da bodo okrepili enote civilne zaščite.

Radio Študent je sprožil pobudo za zbiranje podpisov volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi. Po dopolnitvi, ki jo je DZ sprejel v sredo, lahko DZ na predlog vlade odloči o dodatnih pooblastilih vojske pri varovanju državne meje. Kot so prepričani pobudniki, se z uveljavitvijo omenjene spremembe begunce in nenadzorovane prehode državne meje izkorišča za militarizacijo slovenske družbe in države, ki naj bi jo konec osemdesetih let prejšnjega stoletja utemeljila prav mirovniška civilna gibanja za demokracijo in človekove pravice.

Slovenski premier je v izjavi še spomnil, da je Slovenija odprta za pomoč, tako kot Slovenija pomaga drugih državah, ko pomoč potrebujejo. Ta duh solidarnosti je treba po Cerarjevem mnenju krepiti. Zato od EU pričakujejo pomoč, za katero so zaprosili, med drugim pomoč v policijskih enotah in opremi, pa tudi finančno pomoč.

Ministrica pa je poudarila tudi dejstvo, da je število migrantov, ki jih Hrvaška nekontrolirano in nedogovorjeno spušča čez mejo v Slovenijo, večje od števila prebežnikov, ki jih sprejme Avstrija.

STA


Najbolj brano