Cerar na Malti opozoril na pot migrantov preko Jadrana proti Istri

Po osrednji sredozemski proti prihajajo preko Italije migranti tudi že v Slovenijo, odprla pa se je tudi pot po Jadranskem morju proti Istri, je opozoril premier Miro Cerar ob prihodu na neformalni vrh EU na Malti. Slovenija si bo zato po zaprtju zahodnobalkanske poti odločno prizadevala tudi za zaprtje te poti.

Po osrednji sredozemski proti prihajajo preko Italije migranti 
tudi že v Slovenijo, odprla pa se je tudi pot po Jadranskem 
morju proti Istri, je opozoril premier Miro Cerar na Malti. Foto: STA
Po osrednji sredozemski proti prihajajo preko Italije migranti tudi že v Slovenijo, odprla pa se je tudi pot po Jadranskem morju proti Istri, je opozoril premier Miro Cerar na Malti. Foto: STA

VALLETTA > Po osrednji sredozemski poti prihaja največ migrantov v Italijo in na Malto, a nekaj jih je preko Italije v preteklih mesecih prišlo že tudi v Slovenijo, je opozoril premier. “Predvsem pa se je odprla tudi pot po Jadranskem morju proti Istri. Ne gre za nekaj, kar nas ne bi neposredno zadevalo,” je opozoril.

Premier se bo zato danes v razpravi o omejevanju migracij na osrednji sredozemski migracijski poti, zlasti iz Libije v Italijo, odločno zavzel za ukrepanje proti tihotapcem s prebežniki ter za pomoč in okrepljeno sodelovanje z afriškimi državami za zajezitev migracij.

Slovenija pri soočanju z migracijskimi izzivi po njegovih besedah že ves čas konstruktivno sodeluje in bo pomagala na različne načine, morda tudi z ladjo Triglav. “Spomnite se, z ladjo Triglav smo bili že dvakrat v Sredozemskem morju in bomo še naprej, če bo to res potrebno,” je dejal premier.

Ob tem je Cerar opozoril na možnost zaprtja slovensko-avstrijske meje: “Če bo Avstrija nekega dne zaprla mejo, vemo, kaj to za nas pomeni.” Slovenija mora biti zato po njegovih besedah maksimalno pripravljena na morebitno zaostritev razmer, čeprav vsi upajo, da se to ne bo zgodilo.

Na vprašanje, ali bo danes na Malti znova poudaril nasprotovanje podaljševanju nadzora na slovensko-avstrijski meji, je premier odgovoril, da je to treba jasno povedati vsakič znova. Čeprav Slovenija razume položaj držav, ki znotraj schengna začasno izvajajo ta nadzor, to za nas ni dolgoročno sprejemljivo, je povedal.

Rešitev je po njegovih besedah skupna akcija EU, zlasti učinkovit nadzor zunanje meje unije, saj bo šele to omogočilo normalno delovanje schengna, ki je ena ključnih pridobitev EU.

Avstrijski kancler Christian Kern pa je danes na Malti v odgovoru na vprašanje, kako dolgo bo Avstrija še vztrajala pri nadzoru na meji s Slovenijo, odgovoril, da je to odvisno od razvoja dogodkov.

Slovenija in Avstrija imata skupni interes, da so migracijski tokovi nadzorovani. Te problematike ni mogoče rešiti v Ljubljani ali na Dunaju, danes je priložnost za razpravo o tem na evropski ravni, je dejal v izjavi za slovenske medije na Malti.

V odzivu na argumente Slovenije, da ni nikakršnih razlogov za nadzor na njeni meji z Avstrijo, pa Kern poudarja: “Ampak moramo biti pripravljeni. Vemo, da vzroki niso izginili, še so tam. Pripravljeni moramo biti tudi na še večje migracijske tokove v prihodnjih mesecih.”

STA


Najbolj brano