Cerar in Tusk za enotnost sedemindvajseterice ob brexitu

Premier Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta danes na srečanju v Ljubljani poudarila pomen enotnosti sedemindvajseterice v pogajanjih z Veliko Britanijo o izstopu iz Evropske unije. "Naš najpomembnejši adut je enotnost naših članic," je dejal Tusk.

Premier Miro Cerar s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom  Foto: Nebojša Tejić/Sta
Premier Miro Cerar s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom  Foto: Nebojša Tejić/Sta

LJUBLJANA > Miro Cerar je v izjavi za medije po srečanju z Donaldom Tuskom dejal, da bo Slovenija kot konstruktivna članica v okviru pogajanj z Veliko Britanijo prispevala k enotnosti sedemindvajseterice in se zavzemala za uveljavitev interesov slovenskih državljanov, še posebej tistih, ki živijo na Otoku.

Slovenski premier pričakuje, da bodo pogajanja z Veliko Britanijo, ki bodo predvidoma trajala dve leti, naporna in zahtevna, pa tudi poštena. "Ob tem si želimo, da Združeno kraljestvo ostane pomemben partner EU kot tudi Slovenije in upajmo, da se to z izstopom ne bo spremenilo," je poudaril Cerar.

Tusk je poudaril, da je v pogajanjih z Veliko Britanijo najpomembnejši adut enotnost sedemindvajseterice.

Cerar in Tusk sta sicer govorila tudi evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana in vprašanju migracij.

Slovenija je prva država, ki jo je Tusk obiskal po sprejetju rimske izjave ob 60. obletnici rimske pogodbe in predstavitvi smernic za pogajanja o brexitu. Predsednika Evropskega sveta je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

STA


Najbolj brano