Cerar in Orešković o dvostranskem sodelovanju in migrantski krizi

Slovenski premier Miro Cerar in njegov hrvaški kolega Tihomir Orešković sta danes na prvem srečanju v Ljubljani največ pozornosti posvetila dvostranskim odnosom med državama in migrantski krizi v Evropi. Izpostavila sta pomen dobrega sodelovanja med državama in se zavzela za krepitev že tako dobrega gospodarskega sodelovanja.

Tihomir Orešković in Miro Cerar Foto: STA
Tihomir Orešković in Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja, sta premierja med neformalno in odprto izmenjavo stališč izpostavila pomen dobrega sodelovanja med državama in govorila o priložnostih za nadaljnjo izboljšanje dvostranskih odnosov na številnih področjih. Prav tako sta se dotaknila možnosti krepitve že tako dobro razvitega gospodarskega sodelovanja med državama.

Miro Cerar in Tihomir Orešković sta govorila tudi o migrantski krizi v Evropi, pri čemer sta se strinjala, da je pri reševanju tega vprašanja potrebno boljše sodelovanje med državami. Izrazila sta zaskrbljenost, da bi lahko v odsotnosti učinkovitega evropskega odziva na krizo in glede na zadnje spremembe migracijskih politik v nekaterih ciljnih državah prišlo do povečanih dvostranskih napetosti in posledično destabilizacije Zahodnega Balkana.

Orešković je v tej luči podprl pobudo slovenskega premierja za pomoč Grčiji in Makedoniji pri zaustavitvi nezakonitih migracij za balkanski poti, ki jo je prejšnji teden poslal evropskim kolegom. “Predsednika vlad sta se dogovorila za tesno sodelovanje pri uresničevanju omenjene pobude tako v operativnem smislu kot v luči prihajajočega februarskega zasedanja Evropskega sveta,” so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.

To je bilo prvo srečanje premierjev sosednjih držav in prvi obisk novega hrvaškega premierja v tujini po prevzemu položaja pred tednom dni.

STA


Najbolj brano