Cerar in Medvedjev: Končanje sankcij proti Rusiji v interesu vseh

Premier Miro Cerar in predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev sta danes po pogovorih v Ljubljani poudarila, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele gospodarstvi obeh držav. Strinjala sta se, da je končanje sankcij v interesu vseh.

Slovenski premier Miro Cerar in predsednik ruske vlade 
Dmitrij Medvedjev sta  poudarila, da so sankcije, ki jih je proti 
Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele 
gospodarstvi obeh držav. Foto: STA
Slovenski premier Miro Cerar in predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev sta poudarila, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele gospodarstvi obeh držav. Foto: STA

LJUBLJANA > Premierja sta se strinjala, da se je blagovna menjava zmanjšala tudi zaradi padca cen energentov, ne le zaradi sankcij. Te po besedah Dmitrija Medvedjeva prispevajo kakih 20 odstotkov, so pa negativen dejavnik, zato je v pogovorih s slovenskim kolegom ponovil stališče, da sankcije zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje.

Sankcije so prizadele tako Rusijo kot EU

“Ker sankcij ni začela Rusija, ampak EU, od unije tudi pričakujemo, da jih bo prva ukinila. S sankcijami se ne da reševati težav,” je ponovil Medvedjev. Prepričan je, da se bo sodelovanje s Slovenijo nadaljevalo.

Slovenija je prva članica unije, ki jo je Dmitrij Medvedjev obiskal od začetka zaostritve odnosov z EU pred več kot letom dni.

Miro Cerar se je strinjal, da sankcije prizadenejo obe strani, zato je v interesu vseh, da se končajo, še bolj pa je to v interesu vseh ljudi, vpletenih v konflikt.

Medvedjev pričakuje, da bo Slovenija še naprej imela zmerno stališče v okviru EU. Kot je pojasnil, gre za to, da EU ni enotna, v njej so tako države, ki imajo glede odnosov z Rusijo zmerno stališče, kot take z zelo čustvenimi odnosi in “fantomskimi bolečinami”.

Cerar je zagotovil, da bo stališče Slovenije glede sankcij in odnosov do Rusije ostalo enako.

Cerar: Slovenija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine

Ruskega kolega je seznanil s stališči Slovenije glede Ukrajine, med drugim, da podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in spoštovanje dogovorov iz Minska ter si prizadeva za dialog. Predsednik ruske vlade pa je v pogovorih ponovil stališče Moskve, da konflikta ne bi smeli reševati z vojaškimi sredstvi temveč z dialogom med vpletenimi stranmi.

Ukrajinska kriza in druge mednarodne teme, kot so razmere na Zahodnem Balkanu in boj proti terorističnim skupinam na čelu s skrajno sunitsko skupino Islamska država, so bile v ospredju nedeljskih pogovorov premierjev. Sogovornika sta poudarila, da si obe strani prizadevata za zagotovitev ekonomske in politične stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Želimo si dialoga, ki bo na območju omogočil razvoj, je dejal Cerar.

Državi bi radi izboljšali gospodarsko sodelovanje

Danes je bilo po besedah Medvedjeva bolj v ospredju dvostransko sodelovanje, zlasti na področju gospodarstva. Premierja sta skušala ugotoviti, kako v prihodnjih letih izboljšati gospodarsko sodelovanje, tako na ravni velikih kot malih in srednjih podjetij. Pri tem Cerar vidi pomembno vlogo medvladne komisije.

Ob obisku Medvedjeva sta se strani dogovorili za nadaljevanje skupnih projektov v pomembnih panogah kot sta farmacija in visoka tehnologija. Obe strani se tudi zavzemata za sodelovanje z malimi in srednjimi podjetji.

Po današnjih pogovorih sta Slovenija in Rusija podpisali triletni program o sodelovanju v kulturi, znanosti in športu ter sporazuma o sodelovanju na področju zdravja ter pravosodja. Sklenili so tudi sporazum o skupnem nastopu obeh gospodarstev na tretjih trgih, družba Comita in rusko ministrstvo za energijo pa sta podpisala sporazum s področja obnovljivih virov energije.

Slovenija bi lahko sodelovala pri projektu Turški tok kot tranzitna država

Slovenija je bila zainteresirana za plinovod Južni tok, ki pa se mu je Rusija odpovedala. Medvedjev je prepričan, da bi Slovenija lahko sodelovala pri projektu novega plinovoda Turški tok kot tranzitna država. Pri tem je poudaril, da se bodo morale zainteresirane države same dogovarjati z Brusljem.

Cerar pa je dejal, da razume, da bo morala Slovenija glede Turškega toka najti svoje mesto in oceniti, ali je v njenem interesu, da postane tranzitna država.

Slovenskega premierja je Medvedjev ob obisku v Sloveniji tudi povabil na obisk v Rusijo, o kraju in času pa se bodo, kot je dejal, še dogovorili.

Medvedjev je v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, v nedeljo pa je kot najvišji ruski predstavnik doslej vodil delegacijo Rusije na tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. Danes, zadnji dan obiska, se je sešel še s predsednikom DZ Milanom Brglezom.

STA


Najbolj brano