Cerar in Löfven za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Švedsko

Slovenija in Švedska imata zelo dobre in prijateljske odnose in nimata odprtih dvostranskih vprašanj, bi pa lahko še okrepili gospodarsko sodelovanje, sta se po pogovorih v Ljubljani strinjala slovenski premier Miro Cerar in njegov švedski kolega Stefan Löfven. Zavzela sta se tudi za enotnost EU po brexitu.

 Slovenski premier Miro Cerar in njegov švedski kolega Stefan 
Löfven Foto: STA
Slovenski premier Miro Cerar in njegov švedski kolega Stefan Löfven Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je na novinarski konferenci po srečanju povedal, da je Švedska že zdaj najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije med nordijskimi državami in 22. med vsemi državami. V letu 2016 se je blagovna menjava med državama povečala za 13 odstotkov in je znašala 442 milijonov evrov.

Iskanje sinergije na področjih varstva okolja in trajnostne naravnanosti

Cerar priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja s Švedsko vidi predvsem na področjih prehrane, v gozdni in lesni panogi, zdravstvenih in farmacevtskih produktov, turizma in digitalizacije.

“Obe državi sta zelo zeleni in imata razvito okoljevarstveno zavest, trajnostno naravnanost in v tem smislu lahko iščemo različne sinergije prav na omenjenih področjih,” je poudaril slovenski premier.

Slovenija in Švedska vidita priložnost za sodelovanje tudi na socialnem področju. Cerar je napovedal, da se bo novembra udeležil socialnega vrha na temo zaposlovanja, ki bo potekal na Švedskem. S švedskim premierjem sta se danes dogovorila, da bo Slovenija sodelovala pri pripravi tega dogodka, je povedal Cerar.

Državljani pričakujejo blaginjo, varnost in boljše življenje

Glede prihodnosti Evropske unije je Cerar dejal, da sta se s švedskim premierjem strinjala, da mora sedemindvajseterica po začetku postopka za izstop Velike Britanije iz unije ohraniti enotnost, še naprej uveljavljati skupne vrednote v duhu v soboto sprejete rimske izjave, graditi Evropo prihodnosti in se ne vračati v preteklost.

“Oba sva zagovornika čvrste, enotne EU, ki želi v prihodnost, želi biti moderna, razvojno uspešna, zagotavljati več zaposlenosti, delo, ki bo ljudem osmislilo življenje, predvsem tudi mladim,” je poudaril Cerar.

Stefan Löfven je dejal, da so to ključni časi za EU, ki jo čakajo pomembni izzivi. Ob tem je poudaril, da se ne smemo tako osredotočiti na pogajanja o brexitu, da bi pozabili na pričakovanja državljanov. Ti namreč pričakujejo blaginjo, varnost in boljše življenje. “Potrebujemo več delovnih mest za naše državljane in Evropa mora ohraniti korak prednosti v svetovni konkurenci, ki je zelo huda,” je dejal.

“Našim mladim moramo pokazati, da je prihodnost svetla, za to pa so potrebni izobraževanje, inovacije in večji fokus na socialno dimenzijo,” je menil švedski premier.

Ohraniti dobre odnose z Veliko Britanijo

Pričakuje, da bodo pogajanja o brexitu zapletena, vendar pa morajo tako EU kot posamezne države članice ohraniti dobre odnose z Veliko Britanijo. “To bodo zelo kompleksna pogajanja, časa bo malo. Veliki Britaniji smo dali jasno vedeti, da si želimo dobrih odnosov tudi potem, vendar mora biti razlika med članstvom in nečlanstvom. Ne moreš kar izbrati, kar hočeš in česa nočeš,” je dejal.

Narediti korak naprej glede novega evropskega azilnega sistema

Premierja sta govorila tudi o vprašanju varnosti, pri katerem se obe državi zavzemata za dialog in boljše medsebojno sodelovanje na vseh področjih, je dejal Cerar. Glede vprašanja neregularnih migracij sta se po besedah slovenskega premierja strinjala, da mora EU več storiti v državah izvora kriz, okrepiti nadzor na zunanjih mejah unije, hkrati pa tistim, ki so v stiski in izpolnjujejo pogoje, dovoliti vstop v unijo in jim pomagati.

Löfven je poudaril, da si morajo države članice porazdeliti odgovornost za prosilce za azil in migrante in da je treba narediti korak naprej glede novega evropskega azilnega sistema.

Švedska se ne želi vmešati v vprašanje arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško

Cerar je izpostavil tudi vprašanje Zahodnega Balkana. Poudaril je, da morajo države tega območja ohranjati stalne stike z EU in jim je treba pokazati, da so vrata v unijo odprta, ko bodo za to izpolnile pogoje. Löfven je pristavil, da bi morala EU igrati večjo vlogo v regiji.

Švedski premier je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki se je začela s podpisom arbitražnega sporazuma v Stockholmu leta 2009. Kot je dejal, gre v prvi vrsti za dvostransko vprašanje, ki ga je treba rešiti. “Seznanjeni smo, da je (arbitražno) sodišče razglasilo, da ima pristojnost in legitimnost za sprejetje odločitve. Menimo, da je za obe državi pomembno, da se najde rešitev, ki bo temeljila na mednarodnem pravu, vendar se nočemo neposredno vmešavati v to vprašanje,” je dodal.

STA


Najbolj brano