Cerar in Erjavec po odstopu Abrahama ves čas v stiku

Predsednik vlade Miro Cerar in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec sta po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama ves čas v stiku in danes sta govorila glede nadaljevanja arbitraže in sklica seje odbora DZ za zunanjo politiko, je danes pojasnil Erjavec. Dodal je, da bo v petek Cerarju dal informacijo glede sestanka na zunanjem ministrstvu.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > V petek naj bi se po neuradnih informacijah na ministrstvu za zunanje zadeve sestali nekateri politični akterji.

Karl Erjavec, ki je prejšnji teden imenovanje predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama za slovenskega predstavnika na arbitražnem sodišču označil za veliko zmago slovenske diplomacije, je bil sicer po odstopu arbitra s komentarji zadržan.

Vendar pa so pogovori politikov o iskanju najboljših rešitev za nadaljevanje postopka pred arbitražnim sodiščem, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, po odstopu Abrahama očitno takoj stekli. Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je v četrtek napovedal sklic zaprte nujne seje odbora, vendar pa do sklica danes očitno še ne bo prišlo.

Glede na to, da je po Horvatovih besedah vlada odgovorna za izvedbo postopkov v zvezi z arbitražnim sporazumom, bo datum sklica odbora določil takrat, ko bo natančno znana časovnica glede aktivnosti vlade, je pojasnil. Obenem pa potekajo usklajevanja, da bi na zaprti seji odbora potekal tudi vrh predsednikov parlamentarnih strank.

Različna stališča o tem, kako nadaljevati

Stališča o tem, kako ravnati in kje iskati njegovega naslednika, so sicer različna, vendar je pričakovati, da bo politika vnovič poskušala iskati soglasje. Enotnost so danes izpostavili tudi v Desus in NSi.

Nekateri se zavzemajo za to, da Slovenija v čim krajšem času vnovič poišče znanega in uglednega tujega mednarodnega pravnika, drugi so za domačega strokovnjaka.

V kabinetu predsednika vlade so v sredo zagotovili le, da bo “Slovenija v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra”. To pa lahko pomeni tudi, da imenovanje prepusti kar predsedniku arbitražnega sodišča.

Abraham, ki ga je Slovenija za arbitra imenovala 28. julija po odstopu Jerneja Sekolca zaradi prisluškovalne afere, je odstopno pismo arbitražnemu sodišču poslal v ponedeljek. V njem je zapisal, da je na imenovanje za arbitra pristal v upanju, “da bo to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da se bo s tem proces normalno nadaljeval, s pristankom obeh strani”.

Ker pa je Hrvaška vmes obvestila arbitražno sodišče, da “ne more več sodelovati v procesu” arbitraže in da z 31. julijem končuje izpolnjevanje arbitražnega sporazuma, se je Abraham odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih, je v sredo sporočilo arbitražno sodišče.

Za Brgleza odstop Abrahama ni dramatičen

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes v odzivu na odstop slovenskega arbitra dejal, da je to sicer povzročilo “malce nelagodja, a v njem ne gre iskati ničesar dramatičnega”. Sporočil je še, da je poklical premierja in ga zaprosil, naj postopke imenovanja Abrahamovega naslednika izpelje skladno s sklepi OZP.

Kot je zapisal Brglez, ga je novica o odstopu Abrahama presenetila. “Žal mi je, da se je gospod Abraham tako odločil, saj menim, da bi njegov mednarodnopravni položaj, ugled in znanje pripomogli k hitrejšemu reševanju odprtih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško,” je zapisal v sporočilu za javnost.

Brglez je tudi spomnil, da je odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) 25. julija sprejel sklep s priporočilom vladi, da v najkrajšem možnem času v skladu z arbitražnim sporazumom imenuje novega člana arbitražnega sodišča. “Po tem, ko sem včeraj izvedel novico o odstopu Ronnyja Abrahama, sem poklical predsednika vlade Mira Cerarja in ga zaprosil, da naj postopke izpelje skladno s sklepom OZP in arbitražnim sporazumom,” je zapisal Brglez.

Ni pa pri tem dodal, ali podpira ponovno sejo OZP ali ne. Predsednik odbora Jožef Horvat sicer napoveduje sklic zaprte nujne seje odbora, a se o tem in možnem terminu seje še posvetuje s premierjem in zunanjim ministrom Erjavcem.

Predsednik DZ pa je še poudaril, da odstop Abrahama ni “dramatičen”. “Slovenija je bila vedno zavezana vrednotam mednarodnega prava in mednarodne skupnosti, predvsem pa vrednotam mirnega reševanja sporov,” je poudaril in dodal, da je “arbitražni sporazum tako, kar potrjuje tudi Evropska unija, prava pot reševanja nerešenih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško”.

“Enostranska dejanja Hrvaške poteka reševanja spora ne morejo preprečiti, saj v mednarodnem pravu velja, da enostranske odpovedi pogodb brez soglasja sopogodbenice - Republika Slovenija je po diplomatski poti včeraj že zavrnila notificirano odpoved arbitražnemu sporazumu s strani Republike Hrvaške - ne odpravljajo mednarodnopravnih zavez, ki iz teh pogodb izhajajo,” je še pojasnil Brglez, sicer profesor mednarodnega prava na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Zaplet so za TV Slovenija danes komentirali tudi člani odvetniške skupine, ki pred arbitražnim sodiščem zastopa Slovenijo. Slovenska odvetniška skupina pozorno spremlja dogajanje, a zaradi resnosti razmer ne želi dajati komentarjev.

Vodja ekipe Alain Pellet je le sporočil, da si odvetniki zlasti v zdajšnjih okoliščinah prizadevajo s svojimi stališči pomagati predvsem svoji stranki, vladi Republike Slovenije.

Ameriško veleposlaništvo je medtem TV Slovenija glede najnovejših zapletov sporočilo, da zaradi stabilnosti regije in dobrih odnosov med članicami Nata in EU obe državi poziva, naj se pravočasno in skupaj lotita mejnega spora in ga rešita.

STA


Najbolj brano