Cerar in Brglez si spet zaupata

Predsednik vlade Miro Cerar je po pogovoru s predsednikom DZ Milanom Brglezom odstopil od svoje zahteve, naj se Brglez umakne s funkcije podpredsednika stranke SMC.

Milan Brglez in Miro Cerar sta na sejo državnega zbora prišla 
skupaj. Foto: STA
Milan Brglez in Miro Cerar sta na sejo državnega zbora prišla skupaj. Foto: STA

LJUBLJANA > Premier in predsednik SMC Miro Cerar ter predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez sta se sestala, po pogovoru pa se je Cerar odločil, da “ne vztraja na pozivu k umiku z mesta podpredsednika stranke SMC.” Brglez je Cerarju “dal jasna zagotovila, da ni več razlogov za nezaupanje, ki se je pojavilo v zadnjem času,” so pisno sporočili iz stranke.

Brglez se je izprašal

Včeraj sta bila v parlamentu oba, Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja, Brglez pa vodil sejo, a SMC je za obveščanje o notranjem dogajanju v stranki raje kot izjave pred mikrofoni uporabila papir in pero. Kot sta predsednik in podpredsednik stranke še zapisala v skupni izjavi, je Brglez na pogovoru s Cerarjem “razložil svoja stališča in pojasnil situacijo o svoji vlogi v stranki kot tudi o osebnih ciljih, ki ga vežejo na SMC, ter jasno potrdil pripadnost ideji in projektom, ki jih stranka zastopa v političnem življenju naše države.”

Nesoglasja med Cerarjem in Brglezom so privrela na dan ob sprejemanju novele zakona o tujcih. Brglez je noveli, ki omogoča zaprtje meje v primeru izrednih okoliščin, nasprotoval, saj da takšna rešitev pomeni poseg v človekove pravice, zajamčene z ustavo in mednarodnimi konvencijami.

Koristni beli dim

Spor, katerega vrhunec je bil Cerarjev poziv Brglezu, naj odstopi, so v stranki SMC nekaj dni prikrivali, ko je konflikt postal javen, pa je Brglez, javno izrazil željo, da bi se s Cerarjem pogovorila na štiri oči.

Cerar ga je pustil čakati, minuli četrtek pa sporočil, da so Brglezovi “neutemeljni” očitki porušili zaupanje, potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika stranke. Brgleza je pozval, naj sam oceni, kakšni so njegovi politični cilji.

Brglez se je na Cerarjevo četrtkovo sporočilo odzval z željo, da bi se vendarle srečala, saj bo takšno srečanje “gotovo odpravilo šum v medsebojni komunikaciji, ponovno vzpostavilo obojestransko zaupanje.”

Tega, da jima je uspelo za skupno mizo spet najti skupni jezik, so se razveselili v Desusu. “Beli dim” po pogovoru Cerarja in Brgleza je po besedah vodje poslancev Desusa Franca Jurše koristen, saj je treba v državi trdno sodelovati in delati v dobrobit državljanov. Matjaž Han (SD) si pomiritev medtem razlaga kot znamenje, da so v SMC “pripravljeni za funkcije narediti vse”. Spor, v katerem ni nihče zmagovalec, je bil po njegovem zlasti predstava za javnost.

JANA KREBELJ


Najbolj brano