Cerar bo v petek sprejel predstavnike sindikatov

Predsednik vlade Miro Cerar bo v petek sprejel predstavnike sindikatov, so danes sporočili iz premierjevega kabineta. Sindikati so se želeli s Cerarjem sestati že v ponedeljek, vendar premier ni imel časa, zato so ga v sredo ponovno pozvali k sestanku.

Predsednik vlade Miro Cerar bo v petek sprejel predstavnike sindikatov. Na fotografiji: predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj (levo) in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.  Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar bo v petek sprejel predstavnike sindikatov. Na fotografiji: predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj (levo) in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na ponedeljkovem shodu proti privatizaciji pred poslopjem vlade v Ljubljani, ki se ga je udeležilo približno 5000 ljudi, so vodje sindikalnih central opozorili na posledice “razprodaje” državnih podjetij. Od vlade zahtevajo, da ustavi izvajanje privatizacije podjetij z lani potrjenega seznama, dokler ne bo sprememb prevzemne zakonodaje in strategije upravljanja državnih naložb.

Po shodu so se želeli sestati s predsednikom vlade, ki pa je bil zaseden, kar jih je razočaralo. “To je izjemno slabo sporočilo. To se do zdaj še ni zgodilo, pa smo imeli vse mogoče predsednike in predsednico vlade,” je v sredo ocenil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Že po ponedeljkovem protestnem shodu so sindikati ugotavljali, da očitno ni resne pripravljenosti, da se nesoglasja reši s pogovori, vendar pa da zapiranje možnosti dialoga odpira vrata stopnjevanju konflikta. Namesto Miru Cerarju so svoje zahteve predali državnemu sekretarju Tadeju Slapniku, ponujeni sestanek pri državnemu sekretarju Metodu Dragonji, ki je zadolžen za področje privatizacije, pa so odklonili.

Od srečanja s Cerarjem so odvisna tudi pogajanja o novem socialnem sporazumu. Ta bodo predvidoma v sredo, sindikati pa se jih nameravajo udeležiti le v primeru, da jih bo prej sprejel Cerar. Od njega pričakujejo, da jim bo pojasnil svoj odnos do socialnega dialoga in socialnega sporazuma. Vsebine, ki naj jih zajame socialni sporazum, so namreč po Semoličevih besedah odvisne tudi od odnosa najbolj odgovornih ljudi v tej državi do socialnega dialoga.

STA


Najbolj brano