Cerar bo v petek gostil novega hrvaškega premierja

Premier Miro Cerar bo v petek ob 16. uri na delovnem srečanju gostil novega hrvaškega premierja Tihomirja Oreškovića. Ob izmenjavi stališč glede odnosov med državama bo osrednja tema pogovorov aktualna migracijska kriza, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Gre za prvo srečanje premierjev sosednjih držav, potem ko je Hrvaška 22. januarja dobila novo vlado pod vodstvom Tihomirja Oreškovića. Obenem bo to prvi obisk novega hrvaškega premierja v tujini.

Predsednika vlad se bosta sestala v ljubljanski Vili Podrožnik, po srečanju pa ne bosta imela izjave za medije, ampak bo medijem posredovana le skupna pisna izjava.

Novi hrvaški zunanji minister Miro Kovač je že v torek za hrvaško televizijo HRT nakazal, da se bosta premierja Hrvaške in Slovenije zelo kmalu srečala. Po telefonu sta se pogovarjala že prejšnji petek, medtem ko je še potekala saborska razprava o zaupnici novi hrvaški vladi.

Minister Kovač je sicer na HRT tudi napovedal, da bo Hrvaška začela “sanirati odnose” s sosednjimi državami. Kot je dejal, bo Hrvaška sodelovala pri reševanju begunske oz. migrantske krize, hkrati pa bo zaščitila tudi svoje ozemlje.

Danes je Kovač za hrvaško tiskovno agencijo Hina ponovil, da je ena prioritet hrvaške diplomacije izboljšanje odnosov s sosednjimi državami, potem ko je prišlo do ohladitve teh odnosov zaradi begunske krize. Sam bo sicer kot prvo obiskal Bosno in Hercegovino, je dejal.

Glede odnosov s Slovenijo je minister ponovil, da arbitražni postopek o določitvi meddržavne meje za Hrvaško ne velja več.

“S prijatelji iz Slovenije želimo doseči rešitev, ki bo temeljila na mednarodnem pravu in bo v duhu dobrososedskih odnosov,” je dejal in izrazil prepričanje, da bosta državi spor o meji rešili. Spomnil je, da sta obe državi članici EU in zveze Nato ter da sta njuni gospodarstvi močno povezani.

STA


Najbolj brano