Cerar bo o zakonu o tujcih še dodatno razmislil

Premier Miro Cerar je skrivnosten glede novele zakona o tujcih, ki naj bi bila po napovedih ministrice Vesne Györkös Žnidar morda že v četrtek na vladi. A bo verjetno prihodnji teden, saj želi Cerar o tem še razmisliti. Ponovil pa je, da morajo biti pripravljeni na morebiten nastanek izjemnih razmer in preprečitev zloma azilnega sistema.

Premier Miro Cerar je skrivnosten glede novele zakona o 
tujcih, ki naj bi bila po napovedih ministrice Vesne Györkös 
Žnidar morda že v četrtek na vladi. Foto: STA
Premier Miro Cerar je skrivnosten glede novele zakona o tujcih, ki naj bi bila po napovedih ministrice Vesne Györkös Žnidar morda že v četrtek na vladi. Foto: STA

LJUBLJANA > Tako kot je glede vsebine novele zakona o tujcih skopa ministrica, je tudi Cerar. Je pa v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ ponovil, da je treba upoštevati morebiten pojav povečanih migracij in novih varnostnih izzivov. “Moramo biti pripravljeni, preprečiti moramo morebiten zlom azilnega sistema, obenem pa zagotoviti varnost državljanov in ljudi v stiski,” je pojasnil Miro Cerar.

O vseh ukrepih še intenzivno razpravljajo, zadeva je po Cerarjevih besedah v zadnji fazi. S temi besedami je odgovoril tudi na vprašanje, ali bo predvidoma prihodnji teden na seji vlade tudi predlog kontingentnega načrta in ustanovitev urada za begunce.

Zadeve so po Cerarjevih besedah v koaliciji pretežno usklajene, želi pa o njih obvestiti tudi druge deležnike, saj gre za stvar nacionalnega pomena.

Medtem pa koalicija usklajuje osnutka novele zakona o nalogah in pooblastilih policije ter novele o varovanju državne meje. Iz koalicije je slišati pomisleke, ministrica pa vsebino zakonov prav danes posebej pojasnjuje v SD in Desus.

Cerar je tudi pri omenjenih novelah kot bistveno izpostavil zagotavljanje varnosti državljanom in obenem varovanje človekovih pravic. Po njegovih besedah je pomembno, da se pripravijo na morebitni nastanek izjemnih razmer, denimo v zvezi z migracijami. Upajo sicer, da do tega ne bi prišlo, vendar pa morajo biti pripravljeni, je povedal Cerar.

Izpostavil je še razpravo o policijskih pooblastilih in uporabi dodatnih sredstev. “Moramo s časom naprej in se odzivati na aktualne grožnje in nevarnosti, treba je zagotoviti varnost policistov in državljanov,” je pojasnil.

Katera sredstva so najbolj primerna, je sicer po njegovih besedah stvar razprave. Ob tem je poudaril, da je treba na eni strani zavarovati človekove pravice državljanov, po drugi pa zagotavljati varnost. “Po načelu sorazmernosti se je treba izogniti temu, da bi se policisti pretirano zatekali k bolj radikalnim ukrepom, kot je strelno orožje, da pa bi obenem imeli na voljo možnosti za zavarovanje državljanov in njihovega premoženja ob varovanju človekovih pravic,” je pojasnil.

STA


Najbolj brano