Cerar z Junckerjem o komisarju

Mandatar Miro Cerar bo prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja glede postopka izbire kandidata za komisarja iz Slovenije kontaktiral v teh dneh, navajajo v SMC. Je bil pa danes do dogajanja kritičen minister v odhodu Roman Jakič (ZaAB), ki pravi, da bi ga žalostilo, če bi sesuli možnost vidnejše funkcije v Evropski komisiji.

Mandatar Miro Cerar bo prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja glede postopka izbire kandidata za komisarja iz Slovenije kontaktiral v teh dneh, navajajo v SMC Foto: STA
Mandatar Miro Cerar bo prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja glede postopka izbire kandidata za komisarja iz Slovenije kontaktiral v teh dneh, navajajo v SMC Foto: STA

LJUBLJANA > Prvaka SMC Mira Cerarja so poslanci za mandatarja izvolili v ponedeljek, neposredno po izvolitvi pa je Cerar novinarjem povedal, da bo morda že danes vzpostavil stik z Jean-Claudom Junckerjem. Zanima ga, kako Juncker gleda na postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Na seznamu so premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek, prvak Desus in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec ter evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon.

V SMC so danes pojasnili le, da bo Cerar Junckerja kontaktiral v prihajajočih dneh. Poslanci SMC v zvezi s tem danes v DZ niso želeli dajati izjav, pred novinarje je stopil le predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez. Kot je dejal po kolegiju predsednika DZ, ne ve, ali je Cerar že vzpostavil stik z Junckerjem. Vsekakor pa mu to, da je bil izvoljen za mandatarja, po Brglezovi oceni daje možnost neposrednega in uradnega stika z bodočim predsednikom Evropske komisije.

Je bil pa še pred začetkom seje vlade zgovornejši obrambni minister v odhodu Roman Jakič iz vrst ZaAB, ki je poudaril, da ima mandatar vso pravico vzpostaviti stik z mednarodnimi institucijami. “Upam, da bodo njegovi kontakti z EU tako dobri, kot so kontakti predsednice vlade v odhodu,” je dodal. Spomnil je, da je Cerar tudi sam povedal, da kot mandatar še nima polnih pristojnosti. Ko bo nova vlada imenovana, pa bo Cerar “seveda lahko sprožil vse postopke preklica ali spremembe vladnih sklepov, ki so bili narejeni v preteklosti”.

Ob tem se je po Jakičevem mnenju treba zavedati, da v mednarodni skupnosti veljajo neka načela in da evropske komisarje izbira Juncker. Bi bil pa morebiten preklic seznama kandidatov, ki ga je vlada Bratuškove že poslala v Bruselj, eden od precedensov v Evropski komisiji, je dodal.

“Bili so odpoklici oziroma umik kandidatov na samih hearingih, ko se je izpostavila njihova nekompetentnost ali pa so jim kaj našli. Da bi nekdo, država, post festum odpoklicala listo ali kandidata, bi bilo pa nevsakdanje,” je povedal Jakič.

Ob tem je spomnil še, da je ravno Juncker države članice pozval, naj predlagajo ženske in da bodo zlasti tiste, ki so imele izvršilne funkcije, deležne visokih položajev. “Žalostilo me bo, če bomo notranjepolitično sesuli priložnost, da bi Slovenija dobila eno od vidnejših mest v Evropski komisiji,” je dejal.

Na vprašanje, ali bi bil torej zadovoljen tudi, če bo Juncker izbral Fajonovo, je Jakič odgovoril, da njegovo zadovoljstvo tukaj ne šteje. Ali se še vedno resno računa na to, da bi komisarka vendarle postala Bratuškova, pa je po njegovih besedah treba vprašati Junckerja. V Bruslju medtem zadeve ne komentirajo.

Kmetijski minister, ki opravlja tekoče posle, in predsedujoči SD Dejan Židan pa je pred sejo vlade na novinarsko vprašanje, kako komentira Cerarjeve napovedi, da se bo “vpletel” v postopek izbire komisarskih kandidatov, odgovoril, da si to želi tudi sam, saj da je “najboljša kandidatka Fajonova in ne drugi, ki se preferirajo”.

Potrdil je tudi, da se bodo nadaljevala koalicijska usklajevanja SMC, Desus in SD, a ne še danes. Neuradno bodo potencialne partnerice za skupno mizo sedle v sredo, beseda pa bo zagotovo tekla tudi o kadrovski razdelitvi, ki naj bi jo dorekli do konca tedna.

Kolegij predsednika DZ je danes že potrdil predlog, da se novela zakona o vladi, ki po novem predvideva 14 ministrstev in ministra brez resorja, obravnava po skrajšanem postopku. Izredna seja DZ je predvidena za četrtek.

Predlog novele po novem dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer se je novinarjem izognila, Brglez pa je pojasnil, da je novela - kot vsakič doslej - tudi tokrat prilagojena prihodnji vladni koaliciji.

Na vprašanje, ali torej lahko obvelja interpretacija, da se število resorjev povečuje s 15 na 17, pa je Brglez novinarjem odgovoril: “Če ste brali prejšnje zakone, boste videli, da je takšna zadeva vedno obstajala, zdaj je pa vprašanje, ali so jo dejansko izkoristili ali ne.”

Podpredsednik DZ Janko Veber pa je na vprašanje, ali bi lahko šlo tudi za pogajalska izhodišča v času kadrovskih usklajevanj, odgovoril, da je po njegovem mnenju ta novost bolj namenjena temu, da se vlada lahko operativneje odziva na izzive, ki bi nastali med njenim vladanjem.

STA


Najbolj brano