Cerar: Trenja v koaliciji tudi zaradi hlastanja po pozornosti

Mnoga trenja v koaliciji so bila sprožena na podlagi dezinformacij, preslabega poznavanja stvari in nekoliko zaradi hlastanja po pozornosti v javnosti, je danes na okrogli mizi ob razglasitvi najvplivnejših pravnikov poudaril premier Miro Cerar. S tem je komentiral koalicijske nesporazume, ki so nastali zaradi podpisa sporazuma s sindikatom Fides.

Mnoga trenja v koaliciji so bila sprožena na podlagi dezinformacij, preslabega poznavanja stvari in nekoliko zaradi 
hlastanja po pozornosti v javnosti, je danes na okrogli mizi ob 
razglasitvi najvplivnejših pravnikov poudaril premier Miro 
Cerar. Foto: STA
Mnoga trenja v koaliciji so bila sprožena na podlagi dezinformacij, preslabega poznavanja stvari in nekoliko zaradi hlastanja po pozornosti v javnosti, je danes na okrogli mizi ob razglasitvi najvplivnejših pravnikov poudaril premier Miro Cerar. Foto: STA

LJUBLJANA > Sicer je Cerar v izjavi za medije znova izrekel podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki je po njegovi oceni pri podpisu sporazuma z zdravniškim sindikatom ostala v okviru pooblastil, ki jih je dobila od vlade. Napovedal je, da bo vlada na četrtkovi redni seji odločala tako o sporazumu s Fidesom kot o pogajanjih z drugimi sindikati javnega sektorja.

Glavna smernica - s pogajanji se ne poseže v enotni sistem plač v javnem sektorju

Ministrica je po Cerarjevih besedah pri pogajanjih in tudi pri podpisu sporazuma s Fidesom izhajala iz izhodišč, ki jih je sprejela vlada in iz dodatnih smernic, ki jih je sprejela koalicija. Glavna smernica pa je bila, da se s pogajanji ne poseže v enotni sistem plač v javnem sektorju, kajti v tem delu se vlada pogaja z vsemi 40 sindikati, je dodal.

Cerar je spomnil, da je vladna skupina, ki jo je imenoval po tistem, ko je sporazum s Fidesom sprožil dvome v koaliciji, v ponedeljek ugotovila, da sporazum ne pomeni odstopa o vladnih izhodišč in koalicijskih smernic. Nekateri v koaliciji so po njegovih besedah sprožili dvome, ne da bi se sploh poglobili v sporazum.

“Ne gre za povečevanje plač kar tako”

"Pomembno je, da po eni strani dajemo zdravnikom standarde, ki jih nujno potrebujejo, da imajo merljivo, preverljivo okolje za delo, da se ve, kaj se od njih pričakuje in kakšno je za opravljeno delo tudi plačilo. Po drugi strani pa s sporazumom prihaja projekt skrajševanja čakalnih vrst," je dejal premier. Poudaril je, da sporazum daje glavni poudarek prav temu projektu.

Po Cerarjevih besedah "ne gre za povečevanje plač kar tako, ampak za večje nagrajevanje tistih, ki bodo v okviru enoletnega projekta uspeli z dodatnim delom skrajševati čakalne vrste". Dodal je, da je naloga vlade in pristojnih ministrov, da drugim sindikatom javnega sektorja pojasnijo, da ni prišlo do posega v pogajanja o anomalijah v plačnem sistemu.

"Vlada si prizadeva, da bi bolj pravično uredila plačna razmerja v korist tistih poklicnih skupin, ki so hendikepirane, ki so nepravično nagrajevane. Še posebej pozorni pa bomo, da tisti, ki imajo najnižje dohodke, ki so v t. i. skupini J, dobijo kar nekaj več denarja," je dejal Cerar in še izrazil upanje, da bo vlada uspela doseči sporazum z vsemi sindikati javnega sektorja.

Sporazum s sindikatom Fides že dober teden dni razdvaja koalicijo. Zlasti Desus in SD na četrtkovi seji vlade pričakujeta podrobnejša pojasnila o sporazumu, s čimer naj bi postala jasna tudi njegova usoda.

STA


Najbolj brano