Cerar: Temeljni namen zakona je varnost naših državljanov

Premier Miro Cerar je danes vnovič izpostavil namen novele zakona o tujcih. Po njegovih besedah je prav, da se o zakonu opravi parlamentarna razprava, pričakuje pa, da bo na koncu sprejet. In to tako, da bo njegov temeljni namen, torej varnost naših državljanov in njihovih človekovih pravic, pa tudi ostalih ljudi, zagotovljen, je poudaril.

Premier Miro Cerar je danes vnovič izpostavil namen novele 
zakona o tujcih. Foto: STA
Premier Miro Cerar je danes vnovič izpostavil namen novele zakona o tujcih. Foto: STA

LJUBLJANA > Novela zakona o tujcih v parlamentarnem postopku vse bolj razgreva ozračje. Danes bi jo moral obravnavati pristojni odbor DZ za notranjo politiko, vendar pa so odločanje prenesli na torek, saj v koaliciji skupnega jezika še niso našli. Tudi v SMC so razdeljeni. Na mizi imajo prvotni predlog zakona in pa dopolnila, ki bi novelo zlasti na predlog predsednika DZ Milana Brgleza omilila.

Ministrstvo išče kompromisne rešitve, ki bodo učinkovite, a bi lahko v čim večji možni meri odpravile dvome. Prihajajo namreč opozorila glede skladnosti novele z ustavo in mednarodnimi konvencijami.

Cerar je ob današnjem obisku v Idriji v izjavi novinarjem glede te teme spomnil, da je vlada zakon zelo temeljito pripravljala več kot pol leta, podprla sta ga Svet za nacionalno varnost in vladna koalicija. Namen zakona je po njegovih besedah popolnoma jasen.

V razmerah, ko zaradi povečanih migracij našim ljudem in tudi migrantom ne bi mogli več zagotoviti varnosti in človekovih pravic, bi sprejeli ukrepe, da bi ilegalne migrante vrnili v varne države, od koder so prišli. To ne pomeni, da Slovenija več ne sprejema beguncev, ki za to izpolnjujejo zakonite pogoje, poudarja Cerar, pač pa gre za skrajni ukrep, ki ga moramo imeti pripravljenega, če bo potrebno.

Spomnil je, da bi ukrep na podlagi tega zakona sprejel DZ z ustavno večino. Kdor ne zaupa DZ do te mere in kdor misli, da lahko konvencijo ali ustavo razlagamo tako, da ni varnosti in človekovih pravic za naše državljane, pa tudi za druge na našem ozemlju, po Cerarjevih besedah ne razume, kako bi bilo treba te zadeve razumeti.

STA


Najbolj brano