Cerar: Stopnja ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka, stopnja budnosti pa je bistveno povečana

Koalicijski partnerji in ministri državotvornih resorjev so danes potrdili izhodišča vladne pogajalske skupine, ki se bo v začetku tedna sestala z obema policijskima sindikatoma. Ocenili so tudi, da stopnja ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka, budnost pristojnih organov pa je zaradi spremenjenih varnostnih razmer v soseščini bistveno povečana.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik vlade Miro Cerar je v izjavi novinarjem po srečanju zagotovil, da sistemi na področju varnosti v Sloveniji delujejo normalno. S sredstvi, ki so ta hip na voljo v vojski in policiji, lahko po njegovih besedah obvladujejo tudi zelo zahtevne izzive, kot so migrantski tokovi in zaostrene varnostne razmere. To je po njegovem mnenju dokaz, da lahko vojska in policija tudi v težavnih razmerah delujeta dobro.

Ugotavljajo pa, da so bile v minulih letih sprejete številne odločitve z negativnimi posledicami, zlasti v smislu varčevanja v policiji in vojski ter nekaterih drugih sistemih. Te nesorazmernosti danes po njegovih besedah kažejo svoje posledice, s katerimi se morajo soočiti. Zato Cerar napoveduje, da bodo nadaljevali z medresorsko pripravo srednjeročnih aktivnosti za krepitev varnostnega sistema in varnostne kulture ter v ta proces vključevali strokovnjake.

Boljša oprema za vojsko in policijo

Strinja se, da bo treba na področju vojske in policije poskrbeti za boljšo opremo in modernizacijo. Zato je vlada po njegovih besedah pri vojski že zaustavila negativni trend upadanja sredstev za obrambo. Izzivi so v prvem koraku zlasti v optimizaciji vojaške strukture, naslednji korak, ki ga bodo morali izvesti že leta 2017, je povečanje sredstev za obrambo in modernizacijo vojske, je dodal Cerar. Ob tem je izpostavil zavezo, da moramo kot država resno jemati državotvorne resorje, k čemur jih še posebej zavezuje članstvo v Natu. Sedanja vlada je prva, kot pravi, ki je zaustavila trend padanja sredstev, namenjenih Natu, v prihodnjih letih pa ga bodo obrnili.

Policiji pa so po Cerarjevih besedah dodatna sredstva že namenili v proračunih za prihodnji dve leti in policijo že letos kadrovsko popolnili. Pogajalskih izhodišč za pogajanja s policisti, ki stavkajo od 18. novembra letos, sicer danes ni podrobneje razkrival, pogajalska izhodišča bodo sindikatoma predstavili v torek ali sredo.

Gre za to, da iščejo skupno pot naprej, da odpravijo nesorazmerja, ki so se v preteklosti nakopičila, je dejal, a obenem opozoril, da morajo imeti pred očmi celotno sliko javnega sektorja. Ob razumevanju za policijsko problematiko, ki ji že vse leto po Cerarjevih besedah namenjajo veliko pozornosti in zato sam meni, da stavka ni bila potrebna, želijo v pogajanjih doseči napredek. Seveda pa bo vladna pogajalska skupina nastopala ob upoštevanju javnofinančnih zmožnosti in ob tem, da so s sindikati javnega sektorja že sklenili sporazum, je poudaril Cerar.

Dodal je, da so veliko zahtevam policijskih sindikatov že ugodili, so pa zaveze, ki jih sedaj obravnavajo. Po njegovem mnenju bi bilo dobro, da se “razmisli tudi o tem, da policisti prenehajo s stavko, a je to pač odločitev sindikatov”.

Cerar: Zaradi žice še ni nastala večja gospodarska škoda

Zanesljivo je po Cerarjevih besedah temeljna naloga vlade tudi ta, da v tem mandatu bistveno izboljšajo nekatere pogoje za delo policistov, vojakov ter nekaterih drugih enot, denimo gasilcev ter civilne zaščite. “Nobena država ne more biti uspešna ter normalno zagotavljati delovanja drugih podsistemov, če nima zagotovljene varnosti in niso njene obrambne sile v normalni pripravljenosti,” je dejal. Varnostne grožnje v soseščini pa so po njegovem mnenju dodaten razlog za to, da k temu pristopijo intenzivneje.

Premier je odgovoril tudi na kritike lokalnega prebivalstva zaradi postavljanja žice ob meji. Zagotovil je, da zaradi žice še ni nastala večja gospodarska škoda, bo pa ministrstvo za gospodarstvo to vrednotilo sproti.

Obenem je poudaril prizadevanje, da lokalnemu prebivalstvu pojasnijo namen postavljanja tehničnih ovir ob meji. Možnost večjega prihoda migrantov, ki bi se lahko razpršeno namenili prek meje v Slovenijo, namreč po Cerarjevih besedah obstaja še vedno v veliki meri. Prav tako po tako imenovani balkanski poti še vedno prihajajo migranti, ti tokovi se lahko vsak dan ponovno okrepijo. Ob tem je spomnil, da se krepi tudi prisotnost vojske na italijanski meji s Slovenijo, avstrijska meja ostaja nadzirana. Zato je po njegovem mnenju nujno, da z ovirami omogočijo nadzor slovenske meje tudi v prihodnje.

Izpostavil je še zavedanje, da je to neprijetna motnja za prebivalce. Zato zagotavlja, da bodo z njimi iskali skupne poti in jim poskušali omogočiti čim bolj normalno življenje.

STA


Najbolj brano