Cerar: Stavka policistov je neodgovorna, nedostojna in sramotna

Premier Miro Cerar je stavko policistov v tem času, ko v Evropi vladajo napete varnostne razmere, označil za neodgovorno in nedostojno za policijo. "Edini v Evropi smo, kjer policija stavka, in to je sramota," je danes dejal Cerar, ki je ne le razočaran, pač pa tudi ogorčen. Je pa vlada danes sklenila, da bo pogajanja s sindikatoma nadaljevala.

Premier Miro Cerar je stavko policistov v tem času, ko v 
Evropi vladajo napete varnostne razmere, označil za neodgovorno in nedostojno za policijo.  Foto: STA
Premier Miro Cerar je stavko policistov v tem času, ko v Evropi vladajo napete varnostne razmere, označil za neodgovorno in nedostojno za policijo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Policijska sindikata in vse družbene skupine je premier Cerar na današnji novinarski konferenci pozval k zdravemu razumu.

Policisti, ki so zjutraj začeli s stavko, morajo po zakonu kljub stavki varovati ljudi in premoženje. Manj hudih kršitev pa v času stavke ne sankcionirajo. Od policistov se pričakuje, da so na svojih mestih ter ne izvajajo aktivnosti na lastno iniciativo in preventivnih aktivnosti, sta pojasnila sindikalista Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič.

Premier je poudaril, da se je stavka policistov začela kljub temu, da pogajanja še niso končana in da so policisti edini, ki jim je vlada namenila v prihodnjih dveh letih znatna dodatna sredstva. "Gre za izsiljevanje naše države, na kar ne bom pristal ne glede na posledice," je bil oster Cerar.

A ob tem je Cerar poudaril, da njegovi očitki ne gredo na policiste, ki vsak dan odgovorno in na vso moč delajo na terenu, so izjemno požrtvovalni in pri delu vlagajo nadčloveške napore, posebej v migrantski krizi. Prav tako njegovi očitki niso usmerjeni v vodstvo policije, s katerim so vsakodnevno v stiku in dobro sodelujejo, je poudaril premier. Po njegovih besedah se skuša vlada tudi pozitivno odzvati na vsako potrebo policije, da lahko opravlja zahtevne naloge.

"Če jim damo tu sredstva, moramo poseči v šolstvo, zdravstvo, socialo, itd."

Na novinarski konferenci je še pojasnil, da imajo policijski sindikati za vlado 26 zahtev, ki se ne nanašajo le na obljube prejšnjih vlad, denar za njihovo izpolnitev pa bi morala vlada vzeti drugim družbenim skupinam. "Če jim damo tu sredstva, moramo poseči v šolstvo, zdravstvo, socialo, itd.," je poudaril Cerar in obenem spomnil, da je Slovenija na meji javnofinančne vzdržnosti. Slednjo sicer zagotavlja, a če to shemo podrejo, se jim po njegovih besedah podre v celoti.

Sedanja vlada je po premierjevem prepričanju po dolgem času prva, ki si resnično prizadeva za izboljšanje stanja v policiji, ki je bilo leta in leta v fazi stagnacije ali nazadovanja. Kot je dejal, so dosegli preobrat in kljub migrantski krizi dodatna sredstva namenili policiji in ne drugim, ki so prav tako lahko varnostno ogroženi pri delu z migranti. Ta sredstva so, kot je spomnil, morali vzeti pri drugih proračunskih porabnikih.

“Ni mogoče kar razdeljevati denarja, ki ga nimamo”

Cerar je še poudaril, da so pogajanja z vsemi sindikati že končala in je bil glede plač dosežen sporazum. "Javnofinančni položaj je še vedno zahteven, zato ni mogoče kar razdeljevati denarja, ki ga nimamo," je opozoril in dodal, da pa si vlada z izjemnimi napori prizadeva voditi socialni dialog z različnimi družbenimi skupinami.

"Naša vlada je in vedno bo spoštovala zavzeto in odgovorno delo vseh policistov, ki si to zaslužijo. Še naprej si bo prizadevala za izboljšanje stanja v policiji," je zagotovil Cerar. A obenem dodal, da zavrača takšno ravnanje obeh policijskih sindikatov.

STA


Najbolj brano