Cerar: Slovenija se o ukrepih v zvezi z begunsko krizo odloča sama

Premier Miro Cerar je v včerajšnjem pogovoru za Televizijo Slovenija med drugim poudaril, da se Slovenija o ukrepih v zvezi z begunsko krizo odloča sama. Ko smo se odločili za prve usmerjevalne ovire na meji, smo zelo presenetili tudi Avstrijo in Nemčijo, je dejal.

Predsednik vlade Miro Cerar Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Avstrija in Nemčija sta po besedah Mira Cerarja ob postavitvi prvih usmerjevalnih ovir najprej protestirali, po obrazložitvi, da ne gre za zaprtje meja, pa bili celo hvaležni. “Če se bo v prihodnje problematika reševala v sodelovanju s Turčijo, bomo to mejo z veseljem umaknili,” je dejal Cerar. Premier je sicer priznal, da je Slovenija prosila Avstrijo, naj ne postavi ograje na mejo s Slovenijo, saj nam to ni v interesu.

Odzval se je tudi na besede predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v govoru pred poslanci v začetku meseca poudarjal nujnost neodvisnega slovenskega načrta za obvladovanje krize. Kot je poudaril Cerar, suvereno sprejemanje odločitev poteka že več mesecev, zato je to trkanje na odprta vrata.

Glede morebitnih sprememb azilne politike je dejal, da je predlog zakonskih sprememb pripravljen, da jih lahko v DZ vložijo že jutri, a čakajo, če bo to treba. Slovenska politika do prosilcev za azil pa “že v osnovi ni tako popustljiva kot denimo nemška”, je pojasnil.

Ponovil je, da varnostna ogroženost Slovenije ni narasla. Boj proti terorizmu pa po Cerarjevih besedah terja popolno spremembo načina prilagajanja varnostnih razmer na področju obveščanja in preventivnega delovanja. Sprememba je potrebna tudi v izobraževalnem sistemu, saj je treba spodbujati kulturo miru.

Če bi prišlo do skupne akcije v okviru zveze Nato, bi Slovenija v tem “zagotovo našla svojo možnost”, je prepričan Cerar. Slovenija mora kot članica zveze namreč verodostojno opravljati svojo funkcijo znotraj nje, je dejal.

Glede uspeha vlade na gospodarskem področju je med drugim dejal, da se “Slovenija končno obnaša kot dober gospodar, zmanjšuje primanjkljaj, to je velik napor, za to smo naredili zelo veliko”. Država je po njegovih besedah bistveno napredovala tudi na lestvicah konkurenčnosti gospodarstva, prvič pa ima tudi opredeljeno strategijo ravnanja s premoženjem.

Glede očitkov o domnevno neprimernem kadrovanju je dejal, da “ne moremo izbirati najboljših, če bomo izbirali takšne, ki še niso nič počeli”. Dejal je tudi, da Marko Jazbec ni član SMC in da SMC ni vplivala na postopek njegovega imenovanja v SDH.

Cerar je sicer že danes ob robu seje DZ napovedal, da kandidat za generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Andrej Baričič ne bo dobil vladne podpore. Na vprašanje, ali bo ukrepal proti zdravstveni ministrici Milojki Kolar Celarc, ki je stala za njim, pa je poudaril, da je bil sveta zavoda tisti, ki je preverjal Baričičevo strokovnost. A ta ni dovolj, za vodenje takega zavoda “je treba imeti nekaj več, nek občutek za komunikacijo, vodenje”, česar pa se Baričič po Cerarjevem mnenju ne zaveda. “Žal je prišlo v zadnjih tednih do nekih izjav, v katerih je pokazal, da ni dorasel opravljanju take naloge,” je med drugim o Baričiču dejal premier.

Cerar je še povedal, da se zdravstvena reforma že začenja in ocenil, da so “dobili zdravstvo v nezavidljivem položaju”. “Ministrica gre od problema do problema,” je dejal in dodal, da je pri tem naletela tudi na velike odpore, veliko je interesov.

Odpravljajo tudi anomalije v javnem naročanju, pri čemer je poudaril, da gre novi zakon v pravo smer, je pa treba zagotoviti tudi, da bodo v komisijah ljudje, ki bodo delovali odgovorno.

STA


Najbolj brano