Cerar: Slovenija se bo morala soočati z migracijskimi pritiski na dolgi rok

Premier Miro Cerar je danes v nagovoru slovenskim diplomatom na Brdu pri Kranju izpostavil, da bo dogajanje v novem letu še naprej narekovala migracijska kriza. “Dejstvo je, da se bo EU in z njo Slovenija morala soočati z migracijskimi pritiski na dolgi rok,” je dejal.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Miro Cerar je v povezavi z reševanjem begunske in migracijske krize opozoril, da “prevelik in nenadzorovan tok neregularnih migrantov v države EU neizogibno vodi v dezintegracijo držav članic EU ter posledično institucij EU”. Zato je po njegovih besedah vprašanje reševanja te krize hkrati vprašanje obstoja EU.

“Naša absolutna prednostna naloga je ohranitev schengenskega prostora in Slovenije v njem. Zato smo in bomo še naprej ustrezno ukrepali,” je dejal Cerar.

Unija je sicer v zadnjih mesecih le dosegla napredek pri reševanju migracijske krize, je dejal in spomnil na akcijski načrt s Turčijo za omejitev nezakonitih migracij iz te države. Spomnil je tudi na načrte za vzpostavitev nove evropske mejne in obalne straže, kar naj bi vodilo do večje učinkovitosti pri nadzoru zunanjih meja EU.

Vendar pa je treba najprej ustaviti “neregularni tok migrantov”, tudi z “lastnimi ukrepi za učinkovitejši nadzor meje s Hrvaško”, je poudaril Cerar in dodal, da je sodelovanje s Hrvaško pri obvladovanju migracij težavno. “Če bi bilo drugače, ne bi bilo potrebe za takšno ukrepanje, vključno s postavljanjem začasnih tehničnih, tudi žičnih ovir,” je povedal.

Želi si sicer dobrih odnosov s Hrvaško. “Bo pa zato potrebna politična volja na obeh straneh,” je dejal.

Spomnil je tudi, da se letos pričakuje odločitev arbitražnega sodišča glede meje med državama. “Zaupamo sodišču, da bo svoje delo nadaljevalo objektivno in nepristransko ter izdalo razsodbo, zavezujočo za obe strani,” je dejal Cerar in izrazil upanje, “da bo tudi na hrvaški strani prej ko slej prevladalo spoznanje, da je to najučinkovitejši način za začetek novega, boljšega poglavja v naših medsebojnih odnosih”.

STA


Najbolj brano