Cerar: Slovenija bo še naprej izvajala poostren nadzor na meji

Slovenija je varuh schengenske meje in če te funkcije ne bo opravljala in učinkovito varovala meje, jo bodo prestavili na avstrijsko in italijansko mejo, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje o uvedbi sistematičnega nadzora na schengenski meji opozoril premier Miro Cerar. Zato bo Slovenija še naprej izvajala poostren nadzor.

Kolone na meji ob uvedbi poostrenega nadzora na meji med 
Slovenijo in Hrvaško.  Foto: Danijel Cek
Kolone na meji ob uvedbi poostrenega nadzora na meji med Slovenijo in Hrvaško.  Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Miro Cerar je poudaril, Slovenija s tem, ko spoštuje uredbo o sistematičnem nadzoru, dokazuje, da zna biti varuh schengenske meje, hkrati pa je v okviru omilitvenih določb v uredbi uvedla mehkejše ukrepe, s čimer je znatno olajšala čakanje na mejah.

Slovenska stran je ob tem ves čas sodelovala s sosednjo Hrvaško in jo že od januarja obveščala, kako se pripravlja na izvajanje uredbe, je dejal Cerar, ki je priznal, da je uredba “trda” ter odraz varnostnih problemov in pojava terorizma v Evropski uniji.

Kolone na meji in uredba EU

Premier je spomnil, da je imela Slovenija ob sprejemanju uredbe pripombe, saj se je zavedala, da bodo na meji nastajale kolone, “vendar je to uredba EU, ki jo moramo spoštovati in jo bomo spoštovali še naprej”.

“Tudi v prihodnje bomo uresničevali to evropsko uredbo na meji, ker jo moramo, vendar tudi s ciljnimi kontrolami, kadar bo to potrebno, da omilimo naval na meji. Poskrbeli bomo tudi za vse druge možne pristope, da bo ta čakalni čas čim krajši,” je zagotovil.

Poslanec Miha Kordiš (ZL) je vladi očital, da v imenu varnosti “požira” svobodo in človekove pravice. Cerar je njegove očitke označil za absurdne in neresnične. Človekove pravice so v Sloveniji spoštovane v zelo visoki meri, kar priznavajo Svet Evrope in druge mednarodne institucije pa tudi varuh človekovih pravic, je zatrdil. Ob tem je priznal, da “imamo težave tu in tam”, vendar jih popravljamo in se z njimi soočamo.

Poslanec SDS Branko Grims pa je v poslanskem vprašanju Cerarju ocenil, da smo danes “priče socialnemu eksperimentu, kjer mladi perspektivni podjetniki odhajajo v tujino, uvaža se pa migrante”. Po njegovih besedah je čas, da se Slovenija pripravi na pričakovano povečanje migrantskega toka, zato je Cerarja vprašal, kakšne ukrepe pripravlja vlada, da bo preprečila škodljive posledice za Slovenijo.

Cerar navedbe o eksperimentu označil kot žaljive

Cerar je navedbe o socialnem eksperimentu označil kot žaljive. “To vaše prebujanje strahov v ljudeh je zelo škodljivo, ker operirate z nerealnimi dejstvi,” je dejal. V Sloveniji je morda nekaj sto migrantov oziroma beguncev, ki jim država nudi zaščito, pravi Cerar, ki meni, da “Slovenija to ne samo zmore, ampak mora še naprej početi”. Slovenija je sposobna sprejeti določeno število beguncev, a le do tiste mere, do katere jim še lahko nudi integracijo, je dodal. Tako mora Slovenija po njegovih besedah ostati humanitarna družba, še vedno pa bo skrbela za varnost državljanov in zavračala ilegalne migracije.

Med ukrepi, ki jih je sprejela vlada, pa je naštel poostren nadzor na zeleni meji, začasne tehnične ovire, nekatere sprejemno-registracijske center, ki so še vedno v pripravljenosti, ter ustanovitev urada za oskrbo migrantov.

STA


Najbolj brano