Cerar: Slovenija bo na meji odločno ukrepala, če bo potrebno

Premier Miro Cerar se je danes v Berlinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Predlagal je okrepitev obalne straže in delovanja evropske agencije za zunanje meje Frontex za pomoč Grčiji. “Grčija je v zelo težki situaciji. Mislim, da si zasluži večjo pomoč,” je dejal. Kljub njenim naporom bi morale vse evropske države tja poslati svoje policijske in druge enote za zavarovanje zunanje meje unije, je predlagal.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

BERLIN > Glavna tema pogovorov je bila migracijska kriza. Miro Cerar je Angeli Merkel predstavil predlog za okrepljen nadzor nezakonitih prehodov meja na balkanski migrantski poti.

Kot je po srečanju povedal Cerar, sta se z Merklovo strinjala, da se mora Evropa še naprej truditi za skupno rešitev tega vprašanja, da je treba to vprašanje reševati v državah izvora, se pravi v Siriji, Libiji in drugod, in da je treba bolje zavarovati zunanje meje EU.

Cerar je Merklovo seznanil s predlogom, ki ga bo v prihodnjih dneh posredoval tudi drugim kolegom iz evropskih držav, kako učinkovito pristopiti k rešitvi migracijske krize na balkanski in srednjeevropski poti. Če tega problema ne bomo rešili v prihodnjih tednih ali mesecih, se nam obeta zelo huda kriza, ki lahko pomeni novo postavljanje zidov med evropskimi državami in posledično tudi razkroj EU, je opozoril.

Drugi del: zaustavljanje nezakonitih migracij na makedonsko-grški meji

Drugi del njegovega predloga predvideva zaustavljanje nezakonitih migracij na makedonsko-grški meji. Zato bi po Cerarjevih besedah morale evropske države tudi v Makedonijo napotiti pomoč, če jo bo ta država sprejela. Kot je pojasnil, bi bila to druga linija varovanja evropske meje pred nezakonitimi migracijami, tistim, ki potrebujejo zaščito, pa bi bil še naprej omogočen vstop.

“Če bi ta predlog uresničili, bi lahko zelo hitro in učinkovito balkansko pot v tolikšni meri onemogočili, da bi se stvar normalizirala,” je prepričan. V tem primeru bi po njegovih besedah lahko odstranili tudi ograjo na slovensko-hrvaški meji.

Kot je opozoril, bodo v nasprotnem primeru posledice hude. Meja med Nemčijo in Avstrijo se namreč počasi oži, to se lahko zgodi tudi na meji med Avstrijo in Slovenijo, je dejal Cerar. Merklova mu je sicer zagotovila, da Nemčija meje ne bo zaprla, vendar je dejstvo, da se na terenu že zavrača ljudi, ki nimajo ustreznih dokumentov.

“Na mejah Evrope so milijoni ljudi, ki čakajo na vstop”

“Če moj predlog ne bo sprejet, bo morala Slovenija storiti isto, kar pomeni, da bo morala preprečevati vstop na svoji meji s Hrvaško,” je pojasnil. “Ne moremo si dovoliti, da bi se v nekaj dneh v Sloveniji znašlo več 10.000 beguncev, za katere ne moremo ustrezno poskrbeti in ki bi se utegnili celo razpršiti po Sloveniji. To bi bila za njih humanitarna kriza, za Slovenijo pa lahko tudi varnostna.” Tega Slovenija po Cerarjevih besedah ne bo dovolila, zato bo na meji odločno ukrepala, če bo potrebno.

“Na mejah Evrope so milijoni ljudi, ki čakajo na vstop, mnogi iz varnih držav. Ne gre za prosilce za azil, za tiste, ki so v resnični stiski, pač pa za migrante, ki so lahko tudi v stiski, a jim je treba pomagati v državah izvora ali bližje njihovemu kulturnemu okolju,” je prepričan Cerar. “Kajti če bo preveč teh ljudi prišlo Evropo, že vidimo, da se pojavljajo hudi problemi zaradi kulturnih razlik, hitra integracija ni možna, zato moramo stvar spraviti v normalne okvire,” je še poudaril premier.

STA


Najbolj brano