Cerar: Še naprej si bom prizadeval za ohranjanje politične stabilnosti

Politična stabilnost je pogoj za normalno delovanje vseh podsistemov države, je na skupni slavnostni seji sveta vlade za Slovence v zamejstvu in sveta vlade za Slovence po svetu dejal premier Miro Cerar. Sam si bo zato še naprej prizadeval za ohranjanje stabilnosti, vlada pa bo po njegovih besedah usmerjena v prihodnost.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Na slavnostni seji, ki jo je ob 25-letnici samostojnosti Slovenije sklical prav Miro Cerar, so se zbrali predstavniki zamejskih in izseljenskih organizacij. Hvaležen ob vsej pomoči pri osamosvajanju Slovenije pa tudi za vso podporo, ki jo nudijo danes, jih je zaprosil, naj to zahvalo prenesejo tudi ostalim iz svojih organizacij.

Slovenija se je namreč po besedah Cerarja ob osamosvojitvi znašla na težki preizkušnji, dozorevanje nacije pa še poteka, z vzponi in padci, je dejal. Imeli smo veliko vzponov, postali smo člani EU, Nata in ostalih mednarodnih organizacij, uspeli pa smo tudi navznoter z vzpostavljanjem demokratičnih institucij, je povedal zbranim.

“Vendar pa vemo, da nas še čaka delo, nismo se še razvili, kot bi si želeli,” je menil premier. Zaradi naših pomanjkljivosti smo tudi pripomogli k temu, da je sicer mednarodna gospodarska in finančna kriza pri nas postala še globlja. Vendar nam je v zadnjih letih uspelo najti pot, je poudaril Cerar, ki upa, da se bomo tudi učili iz preteklih napak.

Cerar: Ohranjati mormao gospodarno javnofinančno politiko

Ob tem se je predsednik vlade sprehodil skozi dosežke iz zadnjih let. Izpostavil je izvozno aktivnost podjetij in dodal, da si tudi vlada prizadeva, da bi bili čim bolj odprti. Uspeli so na finančnem področju, pri konsolidiranju javnih financ, proračunski primanjkljaj se je zmanjšal pod tri odstotke, ustavili smo trend naraščanja javnega dolga, zaradi česar nismo več pod nadzorom EU, bonitetne ocene naraščajo, tudi vlagatelji in finančni trgi jemljejo Slovenijo kot dovolj stabilno, je nadaljeval.

Zato moramo zdaj po njegovih besedah ohranjati gospodarno javnofinančno politiko in ne smemo trošiti več, kot imamo. Zelo pomembno je, da vseskozi narašča zaposlenost, tudi zaposlenost mladih, ki se je lani povečala za 20 odstotkov, je še povedal.

Vlada se, tako Cerar, tudi izrazito usmerja v sodelovanje med gospodarstvom ter znanostjo in šolstvom, po dolgem času se v proračunu znova namenja več sredstev znanost.

Cerar: Na mednarodnem zemljevidu postajamo prepoznani kot država z ugledom

Pred nami je tudi zdravstvena reforma. Javno zdravstvo je sicer dobro, vendar je bilo upravljanje z njim mnoga leta slabo. S konkretnimi ukrepi nameravajo že letos začeti zmanjševati čakalne vrste. Prve korake pri nadaljevanju pokojninske reforme nameravajo po besedah Cerarja storiti prihodnje leto.

Verjetno še letos bomo dobili nov zakon o dolgotrajni oskrbi, ob zagotavljanju varne starosti pa mora biti skrb vlade tudi pri mladih, je še izpostavil.

Ob vsem naštetem po Cerarjevih navedbah na mednarodnem zemljevidu postajamo prepoznani kot država z ugledom, kot država, ki je izšla iz krize, ki je pripomogla k reševanju migrantske krize.

Seje sta se udeležila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc ter minister za kulturo Tone Peršak, po Cerarjevem nagovoru pa so sejo zaprli za javnost.

STA


Najbolj brano