Cerar: S spremembami zakona o prevozih proti sodelovanju z Uberjem

Ministrstvo za infrastrukturo bo predvidoma do konca leta pripravilo predlog sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu, s čimer bomo po besedah premierja Mira Cerarja stopili korak proti sodelovanju z Uberjem.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Pri tem pa vlada ne bo dovolila, da bi prišlo do kršenja pravic taksistov, je v odgovoru na poslanska vprašanja danes zagotovil Miro Cerar.

Nepovezanega poslanca Bojana Dobovška je zanimalo področje sodelovalne ekonomije in podrobnosti podpisa skupnega pisma o nameri za sodelovanje z ameriškim Uberjem. Prav tako ga je zanimalo, zakaj je to pismo podpisal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, in ne ministra, pristojna za delo ali gospodarstvo.

Vizija: Modernizacija Slovenije

Cerar je v odgovoru izpostavil, da ima vlada med svojimi vizijami zagotovo modernizacijo Slovenije, pri tem pa je nujen pogled v prihodnost in prilagajanje procesov dogajanju v svetu.

“Spreminja se način našega delovanja, in Slovenija je država, ki ima veliko priložnosti, ki jih mora izkoristiti. Moramo biti pogumni in samozavestni, da uvedemo novosti,” je poudaril Cerar. Ob tem pa je dodal, da novosti uvajamo z dialogom in zdravo mero kritičnosti.

Ministra za javno upravo Koprivnikarja je zato imenoval za koordinatorja vladnih aktivnosti na področju digitalne transformacije, zato je tudi on podpisal sporazum z Uberjem. “Neposredna uveljavitev takšnih prevozov pa bo mogoča šele, ko bodo izpolnjeni vsi zakonsko določeni pogoji,” je poudaril Cerar.

Dobovšek: Kako bo Uber plačeval davke?

Sodelovalna ekonomija po njegovih besedah vpliva tudi na zaposlitvene možnosti v državi, Uberjeve storitve pa dopolnjujejo sistem javnega potniškega prevoza in zmanjšujejo potrebe po zasebnih prevozih z avtomobili. “Ti prevozi so še posebej dobrodošli v turističnih destinacijah, kot je Ljubljana,” je dejal.

Nepovezanega poslanca Dobovška je še zanimalo, kako bo Uber v Sloveniji plačeval davke in kaj bo vlada storila, da ne bo prihajalo do zlorab. Cerar je na to odgovoril, da gre za proces, vseh teh vprašanj pa so se že lotila pristojna ministrstva, vendar pa nanje še ne more odgovoriti.

“Ni primerno strašiti ljudi z izkoriščanjem, naša naloga je, da sprejmemo take zakone, da do tega ne bo prišlo,” je navedel. “Slovenija mora iti naprej, vendar pa ne samo pogumno, temveč tudi premišljeno,” je še dodal Cerar.

STA


Najbolj brano