Cerar: Od ministrice pričakujem izpolnitev zavez glede zakonov, po tem bom presojal njeno delo

Vlada bo v četrtek po besedah premierja Mira Cerarja preverila, ali je sporazum s sindikatom Fides v začrtanih okvirjih vlade. Od ministrice Milojke Kolar Celarc pričakuje, da bo v prihodnjih tednih izpolnila tudi druge zaveze, ki jih je dala predvsem glede zakonodajnih predlogov. V tej luči bo presojal tudi njeno delovanje, je napovedal.

Miro Cerar od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc 
pričakuje izpolnitev zavez glede zakonov, po tem bo presojal 
njeno delo. Foto: STA
Miro Cerar od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pričakuje izpolnitev zavez glede zakonov, po tem bo presojal njeno delo. Foto: STA

LJUBLJANA > Sporazum, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, je povzročil tudi trenja v koaliciji. Da sporazumu nasprotujejo, so že pojasnili v SD, dvomi pa so tudi v Desusu. Tako je pričakovati, da bo to ena od tem tudi na današnji interpelaciji v DZ, ki jo je SDS vložila proti vladi.

Zaradi zapletov pri sporazumu se je vnovič odprlo tudi vprašanje zaupanja v ministrico za zdravje. Vendar je Cerar v izjavi za novinarje pred današnjo sejo DZ izpostavil tudi zaveze ministrice, ki ima po njegovem mnenju res težko delo glede zakonodajnih predlogov. Poudaril je, da je to njena pomembna zaveza in da bo v tej luči presojal tudi njeno delovanje.

Koalicijski partnerji od Kolar Celarčeve kmalu pričakujejo predložitev predloga zakona o zdravstveni dejavnosti ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Če slednjega ne bo predložila do 12. decembra, v Desusu pričakujejo, da bo premier ukrepal. Partnerji so večkrat izpostavili tudi pričakovanje, da bo še letos prišlo do skrajšanja čakalnih vrst v zdravstvu.

Dogovor s sindikatom Fides je po Cerarjevih besedah po zagotovilih pristojnih služb, ministrstva za finance, ministrstva za zdravje in ministrstva za javno upravo v skladu z vladnimi izhodišči. A je po njegovem mnenju najpomembneje, da so zamrznili stavko, zdaj pa imajo nekaj časa, da se pogajajo naprej.

“V četrtek bo vlada preučila in verificirala pogajalska izhodišča. Če se bo izkazalo, da je kaj problematičnega, bom ukrepal,” je zagotovil. Izpostavil pa je, da koalicijska partnerja v torek nista bila na sestankih, kjer so preverjali, za kaj je v resnici šlo. “Ogromno je podrobnosti, ki jih je treba upoštevati, preden izrekaš neke javne trditve,” je dodal.

Po Cerarjevih besedah je pomembno tudi, da ohranjajo dialog in iščejo rešitev s sindikati javnega sektorja. Spomnil je, da je vlada pred kratkim dala nov približevalni predlog, ki je po njegovi oceni dober. Pričakuje, da se bodo približali tudi sindikati, predvsem pa pričakuje dialog.

Poudaril je, da s sporazumom s sindikatom Fides zagotovo niso dovolili, da bi se na ta način poseglo v enoten sistem plač v javnem sektorju. “To je tisti temeljni pogoj, ki ga moramo izpolniti, da se lahko konstruktivno pogajamo naprej z ostalimi sindikati javnega sektorja,” je dodal.

Vlada je po premierjevih besedah za sporazumevanje s sindikati do tiste meje, do katere lahko z javnofinančnega vidika še karkoli ponudi. Predvsem pa za najslabše plačano kategorijo J državnih uslužbencev, saj bi za te še posebej želeli, da jim gre del denarja, je poudaril Cerar.

STA


Najbolj brano