Cerar: Ne bomo se umikali posamičnim interesom ali pristajali na ultimate

Premier in predsednik SMC Miro Cerar je na današnji programski konferenci poudaril, da SMC dela prave stvari, zato se ne bo umikala in pristajala na ultimate. Po njegovih ocenah so namreč padle maske in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji, zato napoveduje, da se bo preprečevanju njihovega vpliva zdaj posebej posvetil.

"Padle so nekatere maske, vidimo, kako Slovenijo še iz 
prejšnjih let obvladujejo zelo močni interesni lobiji in skupine, 
ki jim ni mar za razvoj Slovenije, ne za Luko Koper ne za drugi 
tir," je bil oster Cerar . Foto: STA
"Padle so nekatere maske, vidimo, kako Slovenijo še iz prejšnjih let obvladujejo zelo močni interesni lobiji in skupine, ki jim ni mar za razvoj Slovenije, ne za Luko Koper ne za drugi tir," je bil oster Cerar . Foto: STA

LJUBLJANA > Največja vladna stranka na programski konferenci v Ljubljani razpravlja o prioritetah stranke do konca leta. Miro Cerar je v nagovoru več kot 200 članom poudaril, da je SMC moderna stranka, stranka povezovanja, ki zavrača ultimate in lumparijo. Ne bodo se umikali, ampak gredo naprej in gledajo v prihodnost, od svojih usmeritev ne bodo odstopali, saj so prave, je napovedal. Morda so po njegovih besedah še vedno nekoliko naivni in se jim zgodi kakšen zdrs, a niso pokvarjeni, ne kradejo državljanom.

Prepričan je, da o njihovih dosežkih pričajo podatki. Slovenija je uredila javne finance in zaustavila trend naraščanja javnega dolga, nezaposlenost se je zmanjšala, več denarja je za znanost, turizem, poteka racionalizacija v javni upravi, je v odgovor tistim, ki pravijo, da niso nič naredili, med drugim nanizal Cerar in se vprašal, le zakaj mediji o tem, da smo izšli iz krize, ne poročajo.

Konferenca je danes v celoti podprla projekt skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu, je v izjavi pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Program bodo po njenih besedah v celoti uresničili in do konca leta uspeli skrajšati čakalne dobe. Gre za posege, pri katerih lahko čakanje pomeni poslabšanje zdravstvenega stanja ali slabšo kakovost življenja. Za to so namenili 7,9 milijona evrov in osem milijonov evrov za opravljanje vseh prvih specialističnih pregledov z osnovno diagnostiko, je spomnila ministrica in poudarila, da so se že dogovorili z vsemi izvajalci. Zdravstveni delavci bodo plačani po pogodbah, pri tem je zavrnila navedbe zdravniškega sindikata, koliko bodo zdravniki plačani na uro. Način plačila je namreč dogovorjen s finančno upravo in inšpektoratom, je zagotovila.

Prav zaradi rezultatov po njegovem prepričanju nekateri vlado rušijo, pri čemer opozarja na lobije in interesne skupine. Po njegovih besedah je pred njimi dilema, ali bodo dovolili, da bo Slovenija ostala ali pa postala mafijska država, z interesnimi skupinami, ki jo obvladujejo, ali pa moderna država. Za to si vlada po njegovih trditvah močno prizadeva, a priznava, da je težko.

Med drugim je omenil tudi vpliv na medije in dejal, da se ve, kdo je nosilec kapitalskih in drugih interesov. Po njegovem prepričanju pa je edina alternativa moderna, demokratična, pravna in socialna država.

Večkrat se je dotaknil starih praks in vprašal, kdo je povzročil znižanje pokojnin in plač, čakalne vrste v bolnišnicah, finančno krizo, kdo je med drugim oškodoval državljane pri gradnji avtocest in investiciji Teš 6. Ob tem je vse pristojne organe pozval, naj tudi to investicijo raziščejo in najdejo odgovorne. Prav tako se je ponovno zavzel za to, da se razčistijo zadeve v Luki Koper, ob čemer poudarja, da je v prvi vrsti za razmere odgovorna uprava podjetja, ne delavci. Tej temi se je v nagovoru posebej posvetil in spomnil, da je ta vlada prva, ki je Luko opredelila kot strateško naložbo in ji želi pomagati, tudi z izgradnjo drugega tira.

Zato Cerar ne sprejema argumentov, ki so "lažni, manipulativni, zaradi katerih se ljudje vznemirjajo in nastaja škoda v Luki". "Padle so nekatere maske, vidimo, kako Slovenijo še iz prejšnjih let obvladujejo zelo močni interesni lobiji in skupine, ki jim ni mar za razvoj Slovenije, ne za Luko Koper ne za drugi tir," je bil oster Cerar v izjavi novinarjem ob robu konference. Okrcal je tudi koalicijsko SD, ki da je spodbujala shode proti vladi.

Predsednik programske konference Aleksandar Kešeljević pa je v uvodnem nagovoru dejal, da je SMC stranka dobrih idej in dobrih ljudi. "SMC ni brez barve, vonja in okusa," je zavrnil nekatere kritike. Po njegovih beseda SMC "ne izključuje, ne histerizira, ne igra pod pasom". Čeprav jim ankete kažejo nekoliko slabše, je pomirjen, ker so taki. Kot politični samorastniki pa delajo tudi napake, je priznal.

"Pred nami so resni izzivi in za te potrebujemo resne ljudi," je še poudaril Kešeljević in dodal, da bo prihodnje leto ključno. Po njegovem mnenju na prihodnjih volitvah ne bodo zmagali brez uspehov v prvem obdobju in brez nadgradnje programa.

V stranki morajo po njegovih besedah ostati enotni, odločni in močni. "SMC je sam sebi lahko največji sovražnik. Ni čas za delitve, ni čas za zamrzovanja ali kakšna druga agregatna stanja," je dregnil tudi v nekatere v SMC, saj sta dva poslanca zamrznila članstvo v stranki zaradi dogodkov v Luki Koper.

Podpredsednik SMC in predsednik DZ Milan Brglez je v nagovoru poudaril, da so na prelomni točki, a verjame v projekt SMC. V sklepnem delu se je ozrl tudi na premierja Cerarja. "Hvala, Miro, ker včasih popravljaš moje zdrse, kot sam včasih popravljam tvoje," je dejal.

Podpredsednica SMC in vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer pa je med drugim izpostavila projekte, ki jih v prihodnje pričakuje. Njihova naloga po njenih besedah je, da zagotovijo vključenost in zaščito ranljivih skupin.

Drugi del konference je namenjen razpravam o petih prednostnih področjih s konkretnimi ukrepi: skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, davčne spremembe za večjo konkurenčnost gospodarstva, odprava birokratskih ovir za ljudi in gospodarstvo, hiter in učinkovit boj proti korupciji in kriminalu ter zapis pravice do varne pitne vode v ustavo.

Ob vodstvu stranke se konference udeležujejo številni strankini poslanci ter ministri.

STA


Najbolj brano