Cerar: Mini schengna ni in ga ne bo, ta ideja je izmišljena

“Mini schengna ni in ga ne bo,” je danes v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata (NSi) v državnem zboru odgovoril premier Miro Cerar. Poudaril je, da je idejo tako imenovanega mini schengna, ki naj bi nastajal v jedru Evrope in katerega del Slovenija naj ne bi bila, “težko utišati, ker je pravzaprav ni, vzpodbujate jo vi in nekateri in mediji”.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Jožef Horvat je v vprašanju premierju ob začetku zasedanja DZ poudaril, da slovenske državljane in gospodarstvo močno vznemirja ideja o tako imenovanem mini schengnu, ki naj bi nastajal v jedru Evrope in iz katerega naj bi bila Slovenija izključena. Mira Cerarja je zato vprašal, kaj namerava narediti, da Slovenija ostane v schengnu in da se ideje o mini schengnu utiša.

A Cerar je te pomisleke odločno zavrnil. Kot je poudaril, je idejo o mini schengnu težko utišati, saj te ideje pravzaprav ni, “vzpodbujate jo vi in nekateri mediji”.

Pojasnil je, da se je ta ideja novembra iz notranjepolitičnih razlogov razširila med nekaterimi politiki na Nizozemskem. Cerar se je, kot je dejal, na to nemudoma odzval in preveril, za kaj gre, nakar je dobil zagotovila, tudi osebno s strani nizozemskega kolega, da te ideje dejansko ni, da nikoli ni zaživela v nekih resnih razpravah, da je v bistvu “popolna izmišljotina”.

V kasnejših dneh in tednih se je potrdilo, da ideje mini schengna dejansko ni. Je pa medtem, je spomnil Cerar, res prišlo do ločenega srečanja sedmih držav EU, ki so glavna destinacija za begunske tokove, in to je znova vzpodbudilo sume, da se te države dogovarjajo o mini schengnu.

A to se je izkazalo “za povsem neresnično”, je zatrdil premier. Te države so se ločeno sestale zgolj zato, ker so kot države destinacije za migrante soočene z istim problemom, še posebej v luči zahtev določenih držav, kot je Turčija, ki terjajo dodatne preselitve več sto tisoč ljudi v Evropo.

“Ni šlo za nobene formalne pogovore, za nič, kar bi ogrožalo normalen potek dela Evropskega sveta in Evropske unije in še najmanj za kaj takega, kar bi bilo podobno mini schengnu.”

Premier je ponovil, da Slovenija v danih razmerah schengenska pravila izvaja optimalno, kar nam priznavajo tudi v EU. To, je spomnil, dokazuje tudi dejstvo, da je Evropska komisija pred dnevi Italijo, Malto, Grčijo in Hrvaško - ne pa Slovenije - pozvala k spoštovanju schengenskih pravil glede registracije migrantov.

“Slovenija je v schengnu, bo v schengnu in izpolnjuje svoje dolžnosti,” je poudaril in zatrdil, da nas nobena država iz schengna “ne izloča in nas ne želi izločati”, ampak da z njimi dobro sodelujemo pri nadzoru migrantskega toka.

Glede postavljanja ograje na meji z Avstrijo je premier znova pojasnil, da bi se Slovenija - če bi Avstrija želela z ograjo zapirati ali blokirati mejo, kar bi bilo v nasprotju s pravnim redom schengna - zelo ostro odzvala. A te potrebe ni, saj gre le za nekaj kilometrov usmerjevalne ograje, je pojasnil.

STA


Najbolj brano