Cerar: Imamo znanje in pogum

Vrednote reformacije po besedah premierja Mira Cerarja niso danes nič manj aktualne kot nekoč. Vse tiste vrednote, ki stremijo k dostojanstvu človeka in dobrobiti družbe, so za današnji čas še posebej pomembne, je zapisal v poslanici ob današnjem prazniku ter opozoril, da sta spodkopavanje napredka in negativizem škodljiva.

Predsednik vlade Miro Cerar Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Danes obeležujemo dan reformacije, praznik, s katerim se spominjamo gibanja, ki je evropskemu prostoru in svetu prineslo prenovo, napredek. Je tudi praznik razmisleka o samobitnosti, o pomenu človeka, ki svobodno in odgovorno išče svojo pot na duhovnem področju in v družbi, je v poslanci zapisal Miro Cerar.

Ta odgovornost je bila po njegovih besedah mnogokrat na preizkušnji, tudi med Slovenkami in Slovenci. “A smo vedno znali dokazati, da je naša narodna zavest močna, da smo pomemben del evropske kulturne, intelektualne in duhovne identitete,” je ugotovil.

Cerar Slovence pozval, naj bodo samozavestni

Ob tem Slovence pozval, naj bodo samozavestni. “Imamo znanje in pogum ter smo lahko uspešni in še uspešnejši tudi v prihodnje,” je prepričan premier, ki državljanom želi veliko miru ter pogumnih in pravih odločitev.

Današnji praznik še posebej slovesno praznujejo v Prekmurju, kjer živi večina evangeličanov na Slovenskem. Dopoldne bo v Moravskih Toplicah praznično bogoslužje, že v petek pa so v Murski Soboti pripravili osrednjo prireditev ob državnem prazniku, na kateri je govoril častni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Erniša bo slavnostni govornik tudi na nocojšnji slovesnosti na Trubarjevi domačiji na Rašici. Trubar je bil osrednja osebnost reformacije na Slovenskem, saj je z leta 1550 izdano knjigo Katekizem postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Reformacija na Slovenskem

Reformacija je na Slovenskem močno vplivala na kulturno, šolsko in narodnozavedno področje. “Za nas Slovence je pomembna, ker smo z njo dobili ime - kot Slovence nas je namreč v svoji prvi tiskani knjigi poimenoval Primož Trubar -, dobili smo prvi tiskani knjigi Katekizem in Abecednik, ter slovensko Evangeličansko cerkev, v kateri so obredi potekali v slovenskem jeziku,” je nedavno dejal evangeličanski škof Geza Filo.

STA


Najbolj brano