Cerar: Gašperšič uživa moje zaupanje, vodstvu Luke Koper spodletelo pri vodenju Luke

Medtem ko so delavci v Luki Koper danes končali s popolno blokado pristanišča in začeli z osemurnim delom, so se vrstili tudi različni odzivi. Premier Miro Cerar je iz Pariza sporočil, da minister za infrastrukturo Peter Gašperšič uživa njegovo zaupanje.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > “Minister Gašperšič uživa moje zaupanje, ne vem, zakaj bi kogarkoli žrtvovali,” je ob robu vrha o Zahodnem Balkanu v Parizu dejal Miro Cerar. “Dejstvo je, da je vodstvu Luke Koper v preteklih dneh spodletelo pri vodenju Luke,” je dodal. Po Cerarjevih besedah mora vodstvo Luke prevzeti odgovornost in storiti vse, da vzpostavi normalen poslovni proces. Preučiti pa mora tudi, kako bo saniralo škodo, ki je nastala doma in v tujini.

V Desusu in SD medtem od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pričakujejo odgovore, še posebej glede razmišljanja o več koncesijah v Luki. V SD s tem pogojujejo tudi podporo Gašperšiču na interpelaciji, ki ga čaka jeseni. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je izpostavila, da trenutno dogajanje v Luki nima vpliva na stabilnost in enotnost koalicije.

Tudi po besedah podpredsednika Desusa Tomaža Gantarja politična stabilnost zaradi razmer v Luki Koper ni ogrožena. Gantar je še dodal, da je treba do interpelacije zoper Gašperšiča razčistiti njegovo vlogo in vlogo državnega sekretarja Metoda Dragonje pri navajanju napačnih podatkov glede Luke Koper, epilog pa morajo dobiti tudi obtožbe prve nadzornice Luke Koper Alenke Žnidaršič Krajnc.

So se pa na dogajanje ostro odzvali v Združenju nadzornikov Slovenije. Opozorili so, da stanje v Luki povzroča škodo družbi, njenim delničarjem, strankam in drugim deležnikom. V združenju, ki mu predseduje prvi mož Modre zavarovalnice Borut Jamnik, poudarjajo, da ima SDH kot upravljalec državnih naložb temeljno zakonsko pravico predlagati zamenjavo nadzornikov. “Poseganje v to pravico s strani zaposlenih, ki imajo svoje predstavnike v nadzornem svetu, ali s strani uprave družbe, ki jo člani nadzornega sveta nadzorujejo, je nezakonito in nelegitimno,” so zapisali v združenju.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja - delavci Luke Koper namreč zahtevajo njun odstop - se še nista odzvala.

SK


Najbolj brano