Cerar: Če Bizjak Mlakarjeva do torka opoldne ne odstopi, bom DZ predlagal njeno razrešitev

Premier Miro Cerar je danes pojasnil, da do torka do 12. ure pričakuje odstop ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, sicer bo državnemu zboru predlagal njeno razrešitev. Kot je Cerar poudaril v izjavi novinarjem, je bilo njeno odlašanje z izvršitvijo sklepa vlade glede idrijskega rudnika le kaplja čez rob.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > “Kultura je za identiteto in razvoj Slovenije preveč pomembna, da bi lahko na tem področju dopustil stopnjevanje neukrepanja in nedoslednosti,” je pojasnil Miro Cerar. Dodal je, da je praksa, ki jo je ministrica v zadnjem obdobju vedno bolj izkazovala, nezdružljiva z usmeritvijo vlade, kateri kultura predstavlja posebno vrednoto.

Ministrica Julijana Bizjak Mlakar je že sporočila, da ne bo odstopila. Danes je poudarila, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delati po zakonu.

Cerar odgovarja, da gre za sklep prejšnje vlade, ki pa ga je treba izvršiti. O tem so imeli po njegovih besedah veliko usklajevanj in pravnih preverjanj ter da je sklep zakonit. Ministrica je po Cerarjevih besedah dobila izrecno navodilo vlade, da ga izvrši, njeno odlašanje pa je bilo nesprejemljivo.

Vse skupaj je obenem le kaplja čez rob, priznava predsednik vlade. Ko razmišlja o razlogih za njeno razrešitev, je namreč po njegovih besedah še veliko drugih, ki jih bo, če bo potrebno, pojasnil v torek.

Na nekatere očitke, da so v ozadju lobiji in borba za denar, in sicer v povezavi z novim Centrom za kulturno dediščino, pa je Cerar ponovil, da je bil sklep vlade zelo jasen. Ministrica ga dolgo ni želela izvrševati, zatem je k temu pristopala delno, gre pa po njegovih besedah za pomemben sklep. “Minister ne more delati v vladi, če njenih sklepov ne želi izvrševati oziroma če se jim upira na takšen način,” je bil jasen premier.

Zatrdil je še, da ima ministrica za izvršitev sklepa tako finančne kot vse druge možnosti. “Njen način odklanjanja izvrševanja sklepov vlade niti ni primeren in je v smislu pravnega reda nesprejemljiv,” je ocenil Cerar in dodal, da je to eden kazalcev, da z ministrico ne more več sodelovati.

STA


Najbolj brano