Cerar: Zelo neprijetno bo, če bo zadeva Patria zastarala

Premier Miro Cerar v odzivu na razveljavitev sodb v zadevi Patria poudarja, da je treba odločitve sodišč spoštovati. Razveljavitve odločitev sodišč nižje stopnje so običajne, bo pa zelo neprijetno, če bo zadeva zastarala, ker ne bo dobila dokončnega, pravnomočnega sodnega epiloga, priznava Cerar in pravi, da bo treba počakati na razvoj dogodkov.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Primer Patria je po besedah premierja Mira Cerarja zagotovo zelo javno izpostavljen, ker v njem nastopa predsednik SDS Janez Janša kot do sedaj pravnomočni obsojenec, sedaj ponovno samo še obtoženec. “Ker je to eminenten politik, ima seveda zadeva vseskozi ta politični poudarek, konotacijo, zato je razumljivo, da se tako močno problematizira tudi v javnosti,” je dejal Cerar v izjavi novinarjem v Bruslju.

Po njegovih besedah moramo vsi razumeti, da je pač treba sodbe in odločitve sodišč spoštovati, tako tudi v tem primeru. Seveda pa to ni osamljen primer, ko se zgodi, da ustavno, vrhovno ali evropsko sodišče razveljavi odločitev nižjega, je poudaril Cerar. Spomnil je, da je tudi evropsko sodišče že razveljavilo kakšno odločitev slovenskega ustavnega sodišča. “To so procesi, ki so v sodni veji oblasti oziroma pravosodju in širše, običajni,” meni Cerar.

Strinja se, da nikoli ni “ravno zaželena” ugotovitev, da so nižja sodišča storila procesne ali druge napake. V tem primeru lahko po Cerarjevih besedah “samo čakamo, da vidimo, kaj se bo dogajalo naprej”. Spomnil je, da je zadeva vrnjena v ponovno sojenje.

“Če bi se res zgodilo to, da bi zadeva zastarala, potem je to seveda zelo neprijetno, ker ne bo dobila dokončnega, pravnomočnega sodnega epiloga. Ampak zdaj počakajmo, da vidimo, kakšen bo razvoj dogodkov,” je dejal Cerar.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria in primer vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Janši se torej ne bo treba vrniti v zapor, Črnkovič in Krkovič pa sta zapor že zapustila.

V stranki SDS so sicer že izpostavili pričakovanje, da se na primer Patria odzovejo tudi vsi politiki, ki imajo posebno težo. Tudi predsednik republike in predsednik vlade, ki je z odločitvijo ustavnega sodišča “predsednik nelegitimne vlade”, je danes dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

STA


Najbolj brano