Cerar: Zdravstvo bomo spremenili brez revolucije

Na Brdu pri Kranju se je začela predstavitev predloga resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje. Premier Miro Cerar je v uvodu poudaril, da bo treba brez revolucije, a vendarle tudi z radikalnimi posegi treba v praksi zagotoviti pregleden in učinkovit zdravstveni sistem.

 Foto: STA
Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Premier je izrazil podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki je opozorila, da tudi v predlogu resolucije ostajajo solidarnost, univerzalnost, pravičnost, dostopnost, kakovost in varnost poglavitne vrednote slovenskega zdravstvenega sistema. Izpostavila je tudi odgovornost vseh deležnikov v zdravstvu.

"Cilji, ki jih predlagamo, so boljše zdravje in blagostanje ter manj neenakosti v zdravstvu, uspešen, kakovosten in stabilen zdravstveni sistem, ki se bo prilagajal potrebam prebivalstva in bo dostopen vsem, ter večji prispevek zdravstva k gospodarskemu razvoju," je dejala.

"Jasno je, da je zdravstveni sistem bolan, sistem kot sistem predpisov, vodenja in medsebojnih odnosov," pa je v uvodnem nagovoru udeležencev današnje predstavitve opozoril Cerar. Kot je dejal, bodo identificirane probleme reševali postopoma in premišljeno, saj je zdravstvo občutljivo področje, ki ga je treba urejati z družbenim konsenzom.

A ob tem je predsednik vlade opozoril, da tokrat ne sme ostati le pri resoluciji, ampak je nujno, da pride tudi do sprememb v praksi, sicer bo šlo slovenskemu zdravstvu le še na slabše.

Med ukrepi, zapisanimi v resoluciji, je Cerar izpostavil povečanje odgovornosti delodajalcev za zagotavljanje zdravih delovnih pogojev, vzpostavitev sistema kakovosti in varnosti v zdravstvu, preseganje netransparentnega prepletanja javnega in zasebnega zdravstva, odprava nepreglednosti pri koncesijah in zasebni zdravstveni dejavnosti, nadzor nad porabo denarja ter transparentnost pri javnem naročanju.

Kolar Celarčeva je izrazila pričakovanje, da se o ciljih ne bo težko poenotiti. "Bolj zahtevno bo usklajevanje, kako jih uresničiti. Moj način dela bo transparenten in vključujoč. Ključno je, da nikoli ne pozabimo, da vse, kar delamo, delamo za dobro ljudi. Zdravstveno varstvo je temelj socialne varnosti in socialne države, kar Slovenija mora ostati. Potrebe ljudi se spreminjajo in zdravstvena politika jim mora slediti," je dodala ministrica.

Cerar pa je ob tem nagovoril tudi zdravstvene delavce. Poudaril je, da je sicer v človeški naravi izogibat se spremembam, a da so te za zdravstvo nujne.

STA


Najbolj brano