Cerar: Vsaka civilizirana država mora imeti razčiščen odnos s preteklostjo

Vsaka civilizirana država, ki se želi normalno in zdravo razvijati, mora imeti razčiščen odnos s preteklostjo, je premier Miro Cerar dejal v odgovoru na poslansko vprašanje predsednice in poslanke NSi Ljudmile Novak.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Ljudmilo Novak je namreč zanimalo, kako si vlada prizadeva za dostojen pokop žrtev revolucije med drugo svetovno vojno in po njej.

Novakova je v vprašanju predsedniku vlade Miru Cerarju poudarila, da žrtve revolucije, medvojnih in povojnih pobojev, še niso dobili civilizacijske pravice do groba in pokopa. Zanimalo jo je, kateri ukrepi so bili izvedeni in kateri so še predvideni, da vlada uresniči koalicijsko zavezo o dostojnem pokopu vseh mrtvih. Vprašala je tudi, v kolikšni meri so koalicijski partnerji pri tem usklajeni.

Medsebojno spoštovanje in pieteta do umrlih

Premier je v odgovoru poudaril, da mora imeti vsaka civilizirana država, ki se želi normalno in zdravo razvijati, razčiščen odnos s preteklostjo. Poudaril je pomen medsebojnega spoštovanja in pietete do umrlih. Hkrati je opozoril, da je to vprašanje, ki veliko pove o vrednotah, velikokrat zlorabljeno v politične namene.

Zato je, kot je pojasnil, na načelni ravni tudi sam podprl predlog zakona o dostojnem pokopu, ki so ga pripravili v NSi, saj podpira cilj predlagatelja vsem žrtvam vojn zagotoviti pravico do dostojnega pokopa. Enakega stališča je po njegovih besedah tudi vlada. V zvezi s predlogom sicer ostajajo odprta vprašanja, ki pa po Cerarjevi oceni niso nepremostljiva.

Enotni v cilju pietetnega odnosa do vseh mrtvih in pravice do dostojnega pokopa so si tudi koalicijski partnerji, je zatrdil premier. Je pa priznal, da se razlikujejo po tem, kako dojemajo pot do tega cilja. Tu bo po njegovih besedah treba vložiti napor v uskladitev koalicijske zaveze.

Premier je spomnil na prizadevanja pristojnih državnih organov v zvezi z vojnimi grobišči in poudaril, da je bilo izvedenih že kar veliko aktivnosti.

Grobišči bodo uredili

Cerar je spomnil, da je vlada na podprogram urejanje vojnih grobišč nedavno prerazporedila 90.000 evrov, ki jih bo namenila shranitvi in pokopu žrtev v vojnem grobišču Barbara rov v Hudi Jami. Napovedal je, da bo v naslednjem tednu objavljen razpis za ureditev tega grobišča.

Mnenje o zakonu o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev je na današnji dopisni seji sprejela tudi vlada. Kot so zapisali v mnenju, razumejo in podpirajo prizadevanje predlagatelja zakona, da je treba vsem žrtvam vojnega in povojnega nasilja na ozemlju Slovenije zagotoviti pravico do dostojnega pokopa.

Kljub temu pa vlada meni, da je treba predlog zakona preučiti v smislu sistemsko-pravnega vidika, ali bi bilo boljše, da se cilji in nameni predlagatelja zakona uredijo s spremembo že veljavnega zakona o vojnih grobiščih.

STA


Najbolj brano