Vlada razpravlja o strategiji upravljanja naložb

Predsednik vlade Miro Cerar je danes od ministra za finance Dušana Mramorja prejel osnutek strategije upravljanja naložb države. Vlada bo sedaj o njem razpravljala in ko se bo opredelila, bo šel dokument v javno razpravo, je danes v Ljubljani povedal Miro Cerar.

  “Vodilo pri iskanju najbolj pomembnih nalog so rast bruto domačega proizvoda (BDP) in zaposlenosti, pa tudi skrb za socialno problematiko in ključne strukturne reforme,” je povedal premier Miro Cerar. Foto: STA
“Vodilo pri iskanju najbolj pomembnih nalog so rast bruto domačega proizvoda (BDP) in zaposlenosti, pa tudi skrb za socialno problematiko in ključne strukturne reforme,” je povedal premier Miro Cerar. Foto: STA

LJUBLJANA > “Želimo, da se o strategiji upravljanja z državnim premoženjem pogovarjamo kot celotna družba - da je vključena tudi civilna družba, opozicija ... In na koncu naj DZ sprejme odločitev, ki bo v dobro Slovenije kot države, ki mora gospodarno ravnati s svojim premoženjem in ga upravljati,” je na novinarski konferenci ob posvetu vlade o prioritetnih projektih v letošnjem proračunu dejal predsednik vlade.

Z ministrstva za finance so sporočili, da strategija skladno z zakonom o Slovenskem državnem holdingu (SDH) razvršča naložbe na posamezne vrste (portfeljske, pomembne in strateške) ter opredeljuje razvojne usmeritve in posamezne strateške cilje države za vsako naložbo, opredeljeno kot strateško. Takšen predlog strategije sledi tudi smernicam Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) za korporativno upravljanje družb v državni lasti.

Cilj: podvojitev donosa vseh kapitalskih naložb države v naslednjih treh letih

Namen strategije je opredeliti splošne cilje lastništva države, s čimer SDH, družbam s kapitalsko naložbo države in javnosti sporoča cilje države kot lastnice ter svoje dolgoročne zaveze v zvezi s tem, pravijo na ministrstvu.

Strategija v osnovi sledi tudi ciljem strategije pametne specializacije, slovenski industrijski politiki, resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020, strategiji razvoja prometa in resolucije o nacionalnem energetskem programu, dodajajo.

“Na teh podlagah strategija vzpostavlja kriterije za razvrščanje kapitalskih naložb države v strateške, pomembne in portfeljske. Cilji, ki jih Republika Slovenija zasleduje pri upravljanju kapitalskih naložb države, so povečanje vrednosti naložb, zagotavljanje čim višjega donosa in uresničevanje drugih morebitnih strateških ciljev v naložbah, ki so opredeljene kot strateške z akti upravljanja,” pišejo.

Ključen cilj je podvojitev trenutnega donosa vseh kapitalskih naložb države v naslednjih treh letih, navaja ministrstvo.

Strategija opredeljuje tudi cilje in metode prodaje naložb. Cilj prodaje je s proračunskega vidika zagotoviti likvidne prejemke, zato je pomembno doseči čim višjo kupnino. Pri posameznih vrstah naložb je poleg tega treba zagotoviti doseganje makroekonomskih ciljev, zlasti doseganje trajne in stabilne rasti gospodarstva, zaposlenosti, izboljšanje kakovosti in zmogljivosti javnih storitev ter zagotovitev uspešnejšega in konkurenčnega gospodarskega sistema. Eden ključnih ciljev prodaje je tudi zagotovitev preglednosti postopkov prodaje in enakopravno obravnavanje ponudnikov, še pravijo na ministrstvu.

Za in proti privatizaciji

O nasprotovanju privatizaciji, tudi znotraj koalicije, je Cerar dejal, da obstajata kampanji proti in za privatizacijo. In tisti, ki so proti, imajo po njegovem mnenju različne motive za to.

Nekateri so zaskrbljeni, kako je država upravljala z državnim premoženjem in da bo tako tudi v prihodnje. “Tako v prihodnje ne bo. V prihodnje bomo upravljali po jasnih kriterijih in odgovorno,” je zagotovil premier.

V kampanji proti so tudi mnogi tisti, ki jih skrbi nekaj drugega - morda pridobljeni položaji ali kaj podobnega, je dodal.

Glede morebitnih razhajanj glede tega v koaliciji je dejal, da je bilo v obeh dosedanjih razpravah o tem v DZ z velikim številom glasov povedano, da mora Slovenija ostati verodostojna in spoštovani lastne zaveze.

Na vprašanje o domnevni opoziciji znotraj SMC je Cerar dejal, da opozicije znotraj stranke nimajo, da pa imajo različna mnenja, kar je normalno. “Smo stranka ljudi, ki odgovorno proučujejo te probleme. Pri glasovanju v DZ ni bilo opozicije znotraj SMC in tudi znotraj koalicije ne, razen kakšnega posameznega poslanca, a ne iz SMC. Normalen del političnega procesa je, da poslanci razmišljajo z lastno glavo, upoštevajo strokovne argumente za in proti in nato odločijo,” je dejal.

SMC podpira privatizacijo

Zagotovil je, da SMC podpira privatizacijo, pri čemer pa da se zaveda “nekaterih občutljivih vidikov tega procesa”, zato si morajo v vladi, DZ in pristojnih institucijah, kot je SDH, prizadevati, da bodo prodaje transparentne, da bo dosežena primerna, mednarodno primerljiva cena ter da se bo izbiralo kupce, ki jih zanima razvoj podjetij in povečevanje zaposlenosti.

Te kriterije bo podrobneje razdelala strategija, jih je pa treba upoštevati že sedaj, je dodal premier.

Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan je po posvetu povedal, da bodo osnutek strategije dobili v četrtek, ko bodo tudi začeli razpravo. Kdaj bo ta končana in bo šla strategija v javno obravnavo, ni mogel oceniti. V SD sicer vztrajajo na tem, da bi bilo treba 'odpreti' seznam 15 podjetij za privatizacijo, ker se je stanje v Sloveniji od sprejema seznama v DZ spremenilo.

STA


Najbolj brano