Cerar: Veber odgovoren za nezakonito delovanje OVS

Premier Miro Cerar je v predstavitvi svojega predloga za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra pred poslanci dejal, da je Veber tako subjektivno kot objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in netransparentno delovanje OVS. Minister je naročil analizo, za katero OVS ni pristojen, je zatrdil Cerar.

Premier Miro Cerar je dejal, da je Janko Veber tako subjektivno kot objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno 
in netransparentno delovanje obveščevalno-varnostne 
službe. Foto: STA
Premier Miro Cerar je dejal, da je Janko Veber tako subjektivno kot objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in netransparentno delovanje obveščevalno-varnostne službe. Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je v svoji predstavitvi spomnil, da je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb 9. 3. opravila nadzor nad delom obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS). Parlamentarni nadzorniki so sklenili, da je OVS presegel svoja zakonska pooblastila, ko je OVS naročil analizo posledic privatizacije Telekoma.

“Sledilo je ministrovo pojasnjevanje medijem, ne da bi me o dogajanju in tako hudih očitkih o tem informiral,” je dejal Cerar in dodal, da je prišel v situacijo, ko je za dogajanje izvedel iz medijev.

“Spremljanje nadaljnjega ministrovega pojasnjevanja javnosti in parlamentarnemu odboru za obrambo je v meni pustilo dvom, predvsem zaradi ministrovih nasprotujočih si trditev,” je dejal. Ob tem je povzel, kako sta minister in generalni direktor OVS najprej zatrjevala, da je bila naloga OVS dodeljena ustno, čemur je sledilo tudi ustno poročanje pristojnih OVS. Pozneje pa so se pojavila različna gradiva.

Janko Veber je svoja ravnanja skušal pojasniti z razkritjem dokumenta z naslovom Informacija o zagotavljanju kakovosti storitev Telekoma Slovenije za delovanje obrambnega sistema in sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ga je Veber skušal nenapovedano uvrstiti na novembrsko sejo vlade. A se je izkazalo, da je dokument datiran z dnevom pred ministrovo domnevno odreditvijo naloge OVS.

Veber pa je z objavo tega dokumenta tudi razkril tajni podatek iz sklepa vlade, kjer je Telekom na seznamu družb državne kritične infrastrukture, je še dejal Cerar.

“Ponesrečen poskus pojasnitve postopanja OVS in vsebina dokumenta, ki je nastala v civilnem delu ministrstva, sta tako pri meni kot v javnosti še povečala dvom in omogočila porajanje dodatnih sumov v upravičenost aktiviranja OVS, v zakonitost njegovega delovanja pri tej zadevi, pa tudi v sam namen izdelave analize s strani OVS, kot ga je s tem dokumentom pojasnjeval minister,” je navedel Cerar.

Pojasnil je še, da tega gradiva na sejo 13. novembra ni uvrstil, ker ni bilo pripravljeno v skladu s predpisanimi postopki. Odločno je tudi zavrnil namige in trditve, da je s tem preprečeval razpravo o tej temi in ministra oviral pri naporih in skrbi za obrambo države. “Ravno nasprotno. Ministru sem takrat dejal, da bo vlada to gradivo obravnavala, ko bo ustrezno dopolnjeno in medresorsko usklajeno,” je zagotovil Cerar. Prav tako na tej seji vlade minister ni niti z besedo omenil svoje namere, da bo OVS naročil izdelavo analize posledic prodaje Telekoma.

Prav tako ministrova utemeljitev potrebe po obravnavi gradiva na seji vlade ni nakazovala na obstoj grožnje obrambnim interesom države ali vojski ali ministrstvu. “Vse od seje do danes minister meni ali vladi v obravnavo ni predlagal nobenega dokumenta s tem v zvezi,” je med drugim izpostavil. Dodal je, da to kaže, da ugotovitve OVS niso izkazovale okoliščin dejavnosti obveščevalnih služb, ki bi kazale na ogrožanje obrambnega interesa države.

Za namene svojega pojasnjevanja je Veber pozneje razkril še po njegovem sporen dokument s pomenljivim naslovom Prodaja podjetja Telekom Slovenije. Dokument je bil označen z oznako tajnosti, kar pa ni logično, če so v dokumentu samo dokumenti iz javno dostopnih virov, je prepričan Cerar. Vsaj nestrokovno je, da v vsej znani dokumentaciji ni niti enega zapisa, kjer bi bil omenjen opredeljen pristop OVS do izvajanja naloge. Tako obstaja utemeljen sum, da je OVS nalogo opravil, kot vse ostale, torej z vsemi razpoložljivimi viri.

Minister je izvajanje naloge naročil vsem sektorjem OVS. A obveščevalni del OVS ne sme delovati na tleh Slovenije, ampak lahko zbira podatke le v tujini, je pojasnil Cerar.

Omenil je tudi pravno mnenje Igorja Kaučiča in Rajka Pirnata in opozoril, da omenjena pravnika nista podala končnega stališča, podala pa sta okvirje za utemeljitev zakonitosti delovanja OVS. In ti po Cerarjevih zagotovilih niso bili izpolnjeni.

Zaradi izostanka pisne sledljivosti, za katero je bil odgovoren minister, sam minister nikoli ne bo mogel ovreči sumov v prekoračitev pooblastil ali sumov v nezakonito delovanje, je prepričan predsednik vlade.

Najnovejše ministrovo sporočilo, da naj bi skupina strokovnjakov pripravljala kazensko ovadbo zoper Cerarja, slednji vidi v nenavadni luči. “Dejstvo je, da je vlada zaskrbljena za obrambno sposobnost države in dela na tem področju vse, kar je treba,” je zatrdil. Ob tem pa povedal tudi, da je za zakonsko področje telekomunikacij pristojno ministrstvo za izobraževanje, česar tudi Veber ni upošteval.

Ob koncu je Cerar poslancem sporočil, da bodo tudi oni z današnjo odločitvijo izkazali odgovornost v tej zadevi. “Prepričan sem, da boste z današnjo odločitvijo javnosti sporočili, da v Sloveniji ne dopuščamo netransparentnega in nezakonitega delovanja ter aktiviranja tajnih služb,” je dejal predsednik vlade.

STA


Najbolj brano