Cerar: Učitelj je najpomembnejši nosilec prenosa znanja

Ob svetovnem dnevu učiteljev so nocoj na slavnostni prireditvi podelili državne nagrade v šolstvu, in sicer štiri za življenjsko delo in sedem za izjemne dosežke. Slavnostni govornik predsednik vlade Miro Cerar je izpostavil pomen učitelja, ki ostaja najpomembnejši nosilec prenosa znanja v družbi.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je v nagovoru dejal, da pedagoški delavci s svojim poslanstvom sodelujejo pri ustvarjanju prav posebne vrste bogastva, ki je v ljudeh, v njihovem znanju in ustvarjalnosti. Kljub različnim nosilcem znanja v sodobni družbi pa učitelj po njegovem mnenju ostaja najpomembnejši nosilec prenosa znanja in pomemben sooblikovalec vrednot mladih.

Izpostavil je, da so priznanja danes podelili tistim, ki so v svojem poklicu navdihnili številne generacije mladih, za kar jim je družba neskončno hvaležna. Zato se bo vlada tudi v prihodnje zavzemala za ustrezno podporno okolje, v katerem bo učiteljem omogočen profesionalni razvoj in urejen položaj, je še zatrdil Cerar.

Goste je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Poudarila je, da je poslanstvo učitelja postalo v današnjih spremenjenih okoljih vsak dan vse bolj zahtevna naloga. “Še posebej in za to je še kako pomembno, da opolnomočimo učitelja ne le za danes, ampak tudi za jutri, za prihodnost,” je pojasnila.

Zato je po njenem mnenju pomembno, da sta izobraževanje in pomen znanja v središču družbenega in gospodarskega razvoja, da se omogoči vsem ključnim deležnikom možnost soustvarjati prihodnost skupaj. “V teh procesih imate prav učiteljice in učitelji osrednjo vlogo,” je še dodala.

Na prireditvi so sicer eno nagrado podelili za osnovno šolstvo, po dve za srednje šolstvo in za glasbeno šolstvo, tri za visoko šolstvo, po eno za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, izobraževanje odraslih ter za področje šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem.

Nagrade za življenjsko delo so prejeli Mojca Zupan (glasbeno šolstvo), Alenka Kobolt (visoko šolstvo), Marija Kavkler (visoko šolstvo) in Teodor Domej (zamejsko šolstvo).

Nagrade za izjemne dosežke pa Branka Potočnik Krajnik (glasbeno šolstvo), Anton Baloh (osnovno šolstvo), Frančiška Al-Mansour (srednje šolstvo), Andrej Podobnik (srednje šolstvo), Majda Cencič (visoko šolstvo), Marjeta Gašperšič (izobraževanje odraslih) in Center za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca Ljubljana (izobraževanje otrok s posebnimi potrebami).

Nagrade podeljuje odbor za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva, ki ga imenuje vlada na predlog šolskega ministra. Nagrade lahko prejmejo posamezniki, skupina, zavod ali druga organizacija za izjemen dosežek v vzgoji in izobraževanju. Podeliti je mogoče največ enajst nagrad, od tega največ štiri za življenjsko delo.

STA


Najbolj brano