Cerar: Slovenija uvaja nadzor na meji z Madžarsko

Slovenija uvaja začasni nadzor na meji z Madžarsko, je v izjavi ob vladnem obisku v Pomurju povedal premier Miro Cerar. Po njegovih besedah bodo tako lažje nadzirali pretok ljudi, da jih ne bi morda presenetila večja skupina beguncev. Cerar je še zagotovil, da je vlada pripravljena na različne možne scenarije in ima zadeve pod nadzorom.

Slovenija uvaja začasni nadzor na meji z Madžarsko, je v izjavi 
ob vladnem obisku v Pomurju povedal premier Miro Cerar.  Foto: STA
Slovenija uvaja začasni nadzor na meji z Madžarsko, je v izjavi ob vladnem obisku v Pomurju povedal premier Miro Cerar.  Foto: STA

LENDAVA > “Te zadeve je treba obvladovati in imeti pod nadzorom, da ne bi prihajalo do nestabilnosti,” je pojasnil Miro Cerar v Lendavi. Na novinarski konferenci v Radencih pa je dodal, da bodo z ukrepom začasnega nadzora, dokler se ne najde rešitve na evropski ravni, začeli danes ob polnoči, priprave na to pa so že stekle.

Zagotovil je, da vlada neprestano spremlja dogodke v zvezi z begunci oziroma migranti in bo tako tudi v prihodnje, da ne bo prihajalo do zapletov, ki bi pomenili motnje v delovanju države.

Po premierjevih besedah sodelujejo vsi resorji. Danes so na vladnem posvetu še posebej spregovorili o tej problematiki. “Dobro sodelujemo, pripravljeni smo na različne možne situacije,” je poudaril premier.

Na posvetu so se tako odločili tudi za uvedbo začasnega nadzora na meji z Madžarsko ter o tem obvestili tudi Evropsko komisijo. Po Cerarjevih besedah bodo še naprej delovali tako, da bodo v primeru prihoda posameznih oz. skupin migrantov ali beguncev ravnali v skladu s schengensko ureditvijo na slovensko-hrvaški meji ter v skladu s pravili našega in evropskega prava.

“Tega se v Sloveniji ne smemo bati. Položaj moramo obvladati, pomagati ljudem v stiski, obenem pa jih obravnavati v skladu s predpisanimi postopki in upoštevati integracijske ter varnostne vidike,” je še poudaril predsednik vlade.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić pa je danes v saboru dejal, da se je o begunski problematiki danes že pogovarjal s slovensko notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Cerar informacij o tem, da sta ministra govorila tudi o uvedbi posebnega koridorja za prevoz beguncev skozi Hrvaško in Slovenijo, ni potrdil, saj, da ne ve, kaj konkretno sta se pogovarjala, je pa pojasnil, da je notranja ministrica v stalnem stiku z notranjimi ministri drugih držav EU.

“Ministrica zelo dobro ve, da imamo po schengenskem sporazumu obveze, da varujemo schengensko mejo, in od teh zavez ne bomo odstopali. Storili ne bomo nič takega, kar bi bilo proti schengenski ureditvi,” je zatrdil premier.

V četrtek se bo sestal z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom. Kot je dejal, bosta zagotovo govorila predvsem o beguncih, kjer bosta izmenjala informacije. Je pa Slovenija ves čas v stiku z vsemi državami in Evropsko komisijo, saj Slovenija želi problematiko beguncev reševati skupaj z njimi, je še dodal.

Medtem bo avstrijska policija ob 19. uri začela izvajati nadzor na mejnih prehodih Šentilj, Karavanke in Ljubelj.

STA


Najbolj brano