Cerar: Slovenija spoštuje izid grškega referenduma in ostaja solidarna z Grki

Slovenija spoštuje izid nedeljskega grškega referenduma glede reševanja grškega dolžniškega vprašanja. Ob tem slovenska vlada še naprej ostaja solidarna z grškim prebivalstvom, ki mu pomaga v okviru svojih zmožnosti ter pravil in mehanizmov, je v današnjem odzivu na grški referendum zapisal predsednik vlade Miro Cerar.

Predsednik vlade Miro Cerar Foto: Leo Caharija
Predsednik vlade Miro Cerar Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Miro Cerar se bo v torek udeležil vrha evroskupine v Bruslju, kjer pričakuje nov predlog grške vlade, ki bo sprejemljiv za Grčijo in ostalo EU ter bo temeljil na prepričljivem načrtu strukturnih reform v Grčiji, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

“Le tako bo lahko grško gospodarstvo vzpostavilo trajnostne temelje, na katerih bo mogoče zagotavljati boljšo prihodnost grškemu prebivalstvu ter stabilnost celotne EU,” so poudarili. Na kakršne koli poskuse s strani grške vlade, ki nimajo iskrenega in konstruktivnega namena doseči sporazuma o nadaljnji pomoči Grčiji, slovenska vlada ne bo pristala.

Da v območju evra čakajo na pobude grških oblasti, je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem dejal že ponoči v prvem odzivu na izid referenduma, na katerem so se Grki odločno izrekli proti ponudbi posojilodajalcev za nadaljnjo finančno pomoč v zameno za reforme.

Dijsselbloem je ocenil, da je izid, ki ga sicer jemlje na znanje, obžalovanja vreden za prihodnost Grčije, ter opozoril, da so za okrevanje grškega gospodarstva težki ukrepi in reforme neizogibni.

STA


Najbolj brano