Cerar: Slovenija od septembra pripravljena pomagati z ladjo Triglav

Predsednik vlade Miro Cerar pričakuje, da bodo voditelji članic EU danes na izrednem sestanku o begunski krizi v Sredozemlju družno izrazili solidarnost in jo podkrepili s konkretnimi ukrepi. Slovenija je od septembra naprej pripravljena pomagati z ladjo Triglav, je pojasnil premier.

Ladja Triglav Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ladja Triglav Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRUSELJ > “Prihajam z zavezo solidarnosti,” je izpostavil Miro Cerar ob prihodu na izredni vrh v Bruslju. Slovenija po njegovih besedah pričakuje, da bodo voditelji skupaj izrazili solidarnost tako do beguncev kot do sredozemskih in drugih držav, ki so najbolj obremenjene z velikim pretokom beguncev in z vsemi negativnostmi, ki jih prinaša tihotapljenje ljudi.

Slovenija je edina članica unije, ki je sodelovala v italijanski reševalni operaciji Mare Nostrum konec leta 2013 in v začetku leta 2014, je spomnil premier. Takrat je pokazala, da je z ladjo Triglav zmožna zelo učinkovito pomagati v takšnih operacijah in sedaj se je s to ladjo znova pripravljena udeležiti podobne operacije po letnem remontu, se pravi od septembra dalje, je pojasnil.

Preprečevanje tihotapljenja ljudi

Slovenija bo po Cerarjevih besedah prav tako danes izrazila načelno in po potrebi tudi konkretno podporo temu, da se določeno število beguncev ustrezno, sorazmerno, glede na zmožnosti posameznih držav porazdeli po vseh članicah EU. V manjšem in razumnem obsegu je tako tudi Slovenija pripravljena pod določenimi merili prispevati pri tem, je dejal.

EU preučuje tudi možnosti za vzpostavitev vojaške operacije za boj proti tihotapcem z ljudmi po vzoru pomorske operacije za boj proti piratom Atalante. Cerar je dejal, da o vojaški operaciji ne ve nič konkretnega, da pa se Slovenija zavzema za vsako dejanje solidarnosti in preprečevanja tihotapljenja ljudi, ki je v skladu z mednarodnim pravom.

Krizna žarišča

Razloge za to, da so se od prve zelo odmevne begunske tragedije pri Lampedusi oktobra 2013 do danes razmere v Sredozemlju še občutno poslabšale, Cerar vidi predvsem v nekaterih državah severne Afrike, na Bližnjem vzhodu in drugod, kjer so krizna žarišča, iz katerih prihaja val beguncev, kar izkoriščajo tihotapci z ljudmi in drugi zaslužkarji z različnimi obljubami in manipulacijami.

Seveda se je treba zadeve lotiti tudi pri vzrokih, a v tako akutnih razmerah je treba najprej zavarovati njihova življenja in zagotoviti ustrezno ureditev za ravnanje z njimi, je še poudaril premier. V duhu solidarnosti mora EU enotno nastopiti, da čim prej izboljša položaj, tudi v sodelovanju s tretjimi državami, kjer se ta problem poraja, je sklenil.

STA


Najbolj brano