Cerar: Slovenija glede beguncev ne potrebuje prisile od zunaj

Predsednik SMC Miro Cerar je danes po dvodnevnem delovnem posvetu stranke v Logarski dolini v izjavi za medije ocenil, da je izredni vrh EU glede beguncev potreben. “Dejstvo je, da je Slovenija rekla, da ne želi imeti obveznih kvot, ker smo že sami ponudili prostor ljudem v stiski in zato Slovenija ne potrebuje neke prisile od zunaj,” je dejal.

Predsednik SMC Miro Cerar je danes po dvodnevnem 
delovnem posvetu stranke v Logarski dolini v izjavi za medije 
ocenil, da je izredni vrh EU glede beguncev potreben. Foto: STA
Predsednik SMC Miro Cerar je danes po dvodnevnem delovnem posvetu stranke v Logarski dolini v izjavi za medije ocenil, da je izredni vrh EU glede beguncev potreben. Foto: STA

LOGARSKA DOLINA > Če se bo begunska kriza razširila do te mere, da bo težko obvladljiva, kar se na nekaterih točkah že dogaja, Miro Cerar vendarle dopušča možnost, da bi Slovenija pristala na obvezne kvote ob solidarnostnem pristopu vseh članic EU.

“Želim si, da bi čim prej prišlo do ponovnega srečanja na evropski ravni, za kar so potrebne predpriprave, Evropa pa mora najti skupni jezik glede begunskega vprašanja. To je hud preizkus za Evropo, ampak mislim, da moramo to videti ne samo kot humanitarno krizo, temveč tudi kot priložnost, ki se ob tem ponuja. Verjamem, da bomo imeli okrog tega konstruktivno razpravo,” pravi Cerar.

Na vprašanje, ali bo država občinam, ki bodo sprejemale begunce, krila stroške nastanitve, je Cerar pojasnil, da bo kar nekaj stroškov pokrila država, saj je primarna naloga države zagotoviti pomoč ljudem v stiski.

Poudaril je, da vse države, ki sprejemajo begunce, utemeljeno pričakujejo od EU, da bo namenila velik del denarja za reševanje begunske krize. Ob tem je Cerar prepričan, da je to tudi moralna dolžnost EU.

Dejal je, da bo država naredila vse, da občine razbremeni stroškov nastanitve beguncev, vendar pričakuje, da se bodo pojavile situacije, ko bodo morale tudi občine v določenih organizacijskih in tehničnih oblikah dati svoj prispevek.

Premier, ki verjame, da bomo kos izzivom, čeprav ne vemo, kakšen val beguncev utegne priti v Slovenijo, je ob tem napovedal, da se bo v prihodnjih dneh tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar udeležila srečanja na evropski ravni na to temo. Tega srečanja se bo verjetno udeležil tudi sam.

Ob tem je Cerar spomnil, da je že zunanji minister Karl Erjavec nakazal, da smo v Sloveniji na tem področju odprti glede na razmere, ki se vsakodnevno spreminjajo.

STA


Najbolj brano