Cerar: Shod neofašistov v Gorici je neprimeren in nedopusten

Premier Miro Cerar je danes ob robu vrha vzhodnoevropskega partnerstva v Rigi ocenil, da je za soboto v italijanski Gorici napovedan shod neofašistov ob stoti obletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno, neprimeren in nedopusten.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

RIGA > Shod, ki bi se lahko po besedah Mira Cerarja na nek način morda podal tudi preko meje, je zelo zaskrbljujoča stvar, na katero gleda z velikim odporom, je dejal.

Dodal je, da se je o shodu že pogovarjal z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, saj tudi slovenski pristojni organi zadeve spremljajo in se pripravljajo. Tudi ministrstvo za zunanje zadeve se je ali se bo moralo na to ostro odzvati, kajti gre za povsem nesprejemljivo, nedopustno demonstracijo. “Še bolj je zadeva lahko neprimerna in škodljiva, če bi se ta skupina podala preko meje,” je dodal.

Prepričan je, da bodo vsi pristojni organi pripravljeni, da preprečijo morebitne incidente.

“Gre vsekakor za provokacijo, ki je velika,” je še dejal Cerar. Dodal je, da je o tem danes v Rigi govoril z italijanskim zunanjim ministrom Paolom Gentilonijem in italijanskim premierjem Matteom Renzijem.

Cerar si želi, da bi italijanska stran ukrenila, kar je mogoče, da takšne provokacije prepreči.

Z MZZ so danes pojasnili, da so zaradi sobotnega shoda skrajno desničarske organizacije Casa Pound v Gorici italijanski strani prenesli zaskrbljenost in obsodbo vsakršnega poskusa obujanja fašizma in njegovih idej.

Minister Karl Erjavec je tako na to danes posebej opozoril italijansko veleposlanico v Ljubljani Rossello Franchini Sherifis, slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič in generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš pa sta problematiko izpostavila tako na državni kot deželni ravni v Italiji.

Ob tem so na MZZ poudarili, da je shod napovedan prav na območju, kjer je fašizem posebej prizadel in zaznamoval slovensko prebivalstvo.

“Verjamemo, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo prihajalo do incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran. Ministrstvo za zunanje zadeve bo pozorno spremljalo dogajanje in se po potrebi ustrezno odzvalo,” so še sporočili z MZZ

STA


Najbolj brano