Cerar: SDH naj avtonomno dokonča postopek prodaje Telekoma Slovenije

Premier Miro Cerar je v DZ danes priznal, da je bil pred nastopom funkcije predsednika vlade skeptičen do privatizacije Telekoma Slovenije. A podjetje “mesečno propada”, tudi zaradi dejanj politikov, pijavk, ki so prisesane nanj, slabih praks in premalo vlaganj. Cerar tako meni, da mora SDH samostojno zaključiti postopek prodaje državnega deleža.

Premier Miro Cerar je v DZ danes priznal, da je bil pred 
nastopom funkcije predsednika vlade skeptičen do privatizacije Telekoma Slovenije. Foto: STA
Premier Miro Cerar je v DZ danes priznal, da je bil pred nastopom funkcije predsednika vlade skeptičen do privatizacije Telekoma Slovenije. Foto: STA

LJUBLJANA > Luka Mesec (ZL) je na Mira Cerarja ob začetku junijske seje DZ naslovil poslansko vprašanje o privatizaciji Telekoma Slovenije. Med drugim je spomnil na številne Cerarjeve izjave v predvolilnem obdobju, ko se je sedanji premier izrazil za nenaklonjenega prodaji Telekoma.

Mesca je tako zanimalo, zakaj je Cerar prelomil svoje predvolilne obljube, glede na veliko nasprotovanje privatizaciji Telekoma v javnosti pa ga je tudi zanimalo, ali Cerar meni, da ima demokratični mandat za prodajo. Prav tako ga je zanimalo, kako si Cerar razlaga avtonomijo Slovenskega državnega holdinga (SDH) in ali je cena, ki jo je za državni delež v Telekomu ponudil sklad Cinven, ekonomsko upravičena.

“Preden sem stopil v to vlogo, sem bil izrazito zadržan do prodaje Telekoma Slovenije,” je priznal Cerar. Vendar je zagotovil, da nikoli ni napovedal ali obljubil zaustavitve postopka prodaje. Nasprotno je vedno poudarjal, da bo v primeru, da zasede premiersko mesto, to zadevo potrebno ponovno preučiti in preveriti možnosti.

Cerar: Stanje Telekoma Slovenije poslabšuje

Vlado zavezuje sklep DZ o privatizaciji 15 podjetij, je spomnil Cerar. Hkrati so bili ob prevzemu mandata postopki v teku, njihova prekinitev pa bi ogrozila ugled Slovenije in bi lahko sprožila različne pravne postopke.

Ob tem se stanje Telekoma Slovenije poslabšuje. “Vedeti morate, da Telekom z vsakim mesecem propada. Tudi zaradi številnih dejanj politikov, ki mu znižujejo ceno, zaradi številnih pijavk, ki so nanj prisesane, številnih slabih praks in drugih dejavnikov, kot je premalo vlaganja v prihodnost,” je opozoril premier.

Namesto zaustavitve postopkov privatizacije, ki so že v teku, je zato Cerarjeva vlada pohitela z oblikovanjem predloga strategije upravljanja z državnimi naložbami, v kateri je po besedah Cerarja zelo jasno opredelila, katere strateške družbe želi Slovenija zadržati v svoji lasti.

O nasprotovanju privatizaciji v javnosti pa je Cerar poudaril, da javnost nima ustreznih podatkov. “Državljanke in državljani so obveščeni s strani različnih medijev, političnih dejavnikov, tu se manipulira, govori se o cenah, ogromno je neresnic in podatkov, ki so popolnoma izmišljeni, zadeva se skrajno politizira,” je ocenil premier. Ravno zato je bil ustanovljen SDH, da se “politika končno umakne iz tega procesa”.

Cerar je po lastnih besedah v primeru Telekoma Slovenije “izrazil vso podporo SDH, da avtonomno dokonča že začeti postopek, kakor koli ga bo”. Na končno odločitev ni želel vplivati in pritiska na SDH ni izvajal, je zatrdil. “Moja intervencija je bila ta: ne popuščajte pritiskom, vi ste avtonomen organ, ste strokovnjaki, izpeljite postopek, kot se je vlada - skupščina - zavzela v svojem stališču, in ne popuščajte grožnjam,” je dejal.

Vlada umaknila pomisleke

Telekom ni prodan, postopek še traja “in pustimo SDH, da ga v skladu s postopki izvede”, je pozval Cerar. Je pa vlada, kot je spomnil, umaknila pomisleke, kjer je to prosil SDH in je to bilo mogoče.

Glede primernosti ponujene cene je Cerar dejal, da to odločitev prepušča SDH. Spomnil pa je še, da v Evropi delujejo številni telekomunikacijski operaterji, ki so večinsko v zasebni lasti, pa odlično delujejo. Mesec ga je sicer glede tega opomnil, da je malo uspešnih telekomov v tuji zasebni lasti, še manj pa takih, ki bi bili v lasti tujih špekulativnih skladov.

Glede politične odločitve o privatizaciji pa je Cerar poudaril, da bo politika vedno imela svoje mnenje, kar je tudi prav. A vodilni v SDH so po njegovem prepričanju “toliko zrele in odgovorne osebe”, da - kot na primer sodniki - kljub pritiskom iz javnosti odločajo v skladu s svojo funkcijo. Zato je treba tja tudi imenovati nove nadzornike, ki bodo takšno delo nadaljevali. Vlada bo to naredila kmalu, “nek izbor” bo znan že do konca meseca.

“Želim si depolitizacije tega odločanja. Politizacija tega v zadnjih letih je namreč Slovenijo pripeljala v tako globoko krizo, iz katere se sedaj končno pobiramo,” je glede privatizacije zaključil premier.

STA


Najbolj brano