Cerar: Prvi krog koalicijskih pogovorov spodbuden

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je prvi krog koalicijskih pogovorov s povabljenimi strankami ocenil kot spodbuden in upa, da bodo tako konstruktivni tudi prihodnji pogovori. Ti se nadaljujejo predvidoma v torek, ko se bo treba začeti "dokaj odkrito" pogovarjati o možnostih za koalicijo. Pri tem Cerar nobeni od strank ne daje prednosti.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je prvi krog koalicijskih pogovorov s povabljenimi strankami ocenil kot spodbuden Foto: STA
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je prvi krog koalicijskih pogovorov s povabljenimi strankami ocenil kot spodbuden Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je po današnjih pogovorih z vodstvom SD v izjavi za medije dejal predsednik SMC Cerar, se vsi zavedajo, da Slovenija nujno potrebuje "neko resno, stabilno vlado", ki mora narediti vse za izhod iz krize. Ponovil je, da si bodo konec tedna in tudi v ponedeljek izmenjavali pisna gradiva, torkovi pogovori s predstavniki povabljenih strank pa bodo zelo verjetno še vedno potekali ločeno.

"Od torka dalje pa bo verjetno že treba sesti za skupno mizo in se dokaj odkrito začeti pogovarjati o možnostih za koalicijo," je dodal Cerar.

Ob tem je priznal, da so med programi vseh strank določene podobnosti in razlike, slednje so nekje tudi večje. Po njegovih besedah je ravno to zdaj tako za SMC kot tudi za vse ostale stranke izziv, da se vidi, koliko je kdo pripravljen v dobro vseh državljanov popuščati "do te mere, kolikor se sme, če želimo državo pripeljati iz krize".

Na vprašanje, na katero od strank, ki dopuščajo možnost vstopa v koalicijo s SMC, Cerar najbolj računa, pa ni želel konkretno odgovoriti. Dejal je le, da nobeni od teh noče dajati prednosti, s čimer se po njegovem mnenju lahko omogoči nadaljevanje pogajanj v nekem konstruktivnem duhu. Te procese je treba peljati potrpežljivo in preudarno, je pristavil.

Cerar se je že v četrtek sestal s predstavniki Desus, ZL, ZaAB in NSi, danes pa se je srečal še s predstavniki SD. Kot je pojasnil, je bil tudi z današnjimi sogovorniki razgovor konstruktiven, so pa bili v tej stranki "seveda še nekoliko zadržani do ključnega vprašanja, ali iti v koalicijo ali ne".

STA


Najbolj brano