Cerar: Predlog o kvotah za razporeditev prebežnikov bo treba še preučiti

Premier Miro Cerar je danes v odzivu na predlog Evropske komisije o uvedbi kvot za razporeditev prebežnikov po EU spomnil na dogovor Evropskega sveta, da bi bilo sprejemanje beguncev prostovoljno.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > O morebitnih kvotah pa bo razpravo treba še opraviti, za kar bo po besedah Mira Cerarja čas “v prihodnjih tednih”.

Cerar je spomnil, da so voditelji članic EU na aprilskem vrhu sprejeli izjavo, “da bi odločitev o tem, koliko beguncev bi bila posamezna država pripravljena sprejeti - seveda pod določenimi izpolnjenimi pogoji - temeljila na načelu prostovoljnosti”. “To načelo še vedno velja,” je poudaril.

Evropska komisija je pred tem razgrnila novo migracijsko strategijo, ki vključuje politično sporen predlog za uvedbo kvot za razporeditev prebežnikov po EU. Slovenija naj bi po bruseljskih izračunih prevzela 1,15 odstotka oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so že v uniji, ter 207 ali 1,03 odstotka od skupaj 20.000 beguncev zunaj EU.
Merila za opredelitev kvot so velikost države, bruto domači proizvod, raven brezposelnosti in število beguncev, ki jih je država že sprejela.

“Če bo komisija zdaj predlagala obvezen sistem kvot, bomo morali v vseh članicah in potem na Evropskem svetu o tem sprejeti stališče,” je poudaril slovenski premier. Dodal je, da Slovenija sicer ne beži od problema prebežnikov v EU in da je določeno število beguncev pripravljena sprejeti.

“Slovenija želi biti solidarna. Želi pomagati beguncem in drugim članicam EU, ki se najbolj soočajo s tem vprašanjem,” je še dejal.

A o konkretnih številkah, koliko prebežnikov bi bila Slovenija pripravljena sprejeti, Cerar ni želel govoriti. “Gre najprej za to, da se preuči predlog komisije, potem pa tudi, da se na pristojnih ministrstvih ugotovijo kapacitete, ki bi lahko bile na voljo,” je pojasnil in dodal, da “bo za te odgovore še čas v prihodnjih tednih, ko bomo zadevo natančno preučili”.

STA


Najbolj brano