Cerar: Potrebujemo več kulture dela

“Za slovenski narod je tradicionalno značilna marljivost in delavnost, pa vendar - v Sloveniji potrebujemo več kulture dela,” je v poslanici ob 1. maju zapisal predsednik vlade Miro Cerar. To po njegovem pomeni, da “moramo pošteno in prizadevno delo šteti za eno temeljnih družbenih vrednot, dobre delavce pa spoštovati in ustrezno nagrajevati”.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > V poslanici je premier Miro Cerar poudaril “tesno povezavo med pomenom dela in človekovim dostojanstvom”, saj si človek “z delom, ki mu omogoča dohodek, zagotavlja tudi dostojno preživetje v družbi”. “Tako bi moralo biti temeljno vodilo celotne družbe, da vsakemu človeku omogoči, da si lahko z lastnim delom ustvari dostojno življenje,” je dejal.

Prav tako bi po Cerarjevi oceni vsi v slovenski družbi morali še bolj “ponotranjili pomen dela za posameznikovo dostojanstvo”, pri čemer mora tudi “država storiti največ, kar lahko, da ustvarja pogoje za odpiranje delovnih mest in zagotavlja spoštovanje delavskih pravic”.

V tej smeri si po njegovih navedbah prizadeva tudi trenutna vlada. “Vsi skupaj pa moramo spodbujati zavest, da je častno in vredno predvsem tisto delo, ki je pošteno opravljeno in je družbeno koristno ali vsaj ne škoduje drugemu,” je dejal.

Zagotovil je, da si bo tudi vlada v prihodnje “prizadevala za razvoj znanja in kompetenc, za krepitev gospodarske rasti in za druge ukrepe, ki bodo omogočili odpiranje novih in kakovostnejših delovnih mest”. A pri tem ne smemo pozabiti, “da pot do stopnje razvitosti, ki si jo kot družba želimo, ne priznava bližnjic,” je dodal.

“Doslej je bilo namreč vse preveč primerov, ko so bodisi prehitri in nepremišljeni ukrepi bodisi neetične ali nezakonite prakse nekaterih posameznikov in skupin vodile v neuspešno ali celo koruptivno gospodarsko, finančno, socialno in drugačno delovanje,” je opozoril. Zato je po njegovem mnenju čas za drugačno delovno in družbeno kulturo. Vsem skupaj je ob prazniku dela tudi čestital.

STA


Najbolj brano