Cerar: “Očitno je, da ta vlada nekoga zelo moti.”

“Očitno je, da ta vlada nekoga zelo moti.” Tako si premier Miro Cerar pojasnjuje veliko zanimanje za honorarje, ki so jih kot visokošolski učitelji prejemali on in nekateri njegovi ministri. Nad ministrom za finance Dušanom Mramorjem se je po Cerarjevih besedah zgodil “pogrom”.

Miro Cerar: “Da lahko govorim o pritiskih, je jasno,  zato ker imam za to dokaz. Dokaz je v tem, da se ponavljajo podatki, ki so lažni ali pa manipulativno predstavljeni.” Foto: STA
Miro Cerar: “Da lahko govorim o pritiskih, je jasno, zato ker imam za to dokaz. Dokaz je v tem, da se ponavljajo podatki, ki so lažni ali pa manipulativno predstavljeni.” Foto: STA

LJUBLJANA V zadnjih mesecih se je veliko kazalcev obrnilo navzgor, vlada pa se pripravlja na reforme, kar očitno nekoga zelo moti, si ozadje afere s honorarji pojasnjuje premier Miro Cerar. Koga moti? Tega ne ve, čuti pa, da so tudi “lažni in manipulativno objavljeni” podatki o zaslužkih članov vlade poskus razvrednotenja dela vladne ekipe.

Mramor vs. Setnikar Cankar

Cerar se je postavil v bran ministru za finance Dušanu Mramorju. Ministrstvo za finance je zjutraj sporočilo, da je Mramor od leta 2003 do 2015 prek avtorskih in podjemnih pogodb prejel 82.270 evrov. Cerar ministra brani z ugotovitvijo, da se je v minulih dneh manipulativno in tendenciozno pisalo o drugačnih zneskih. Mramor sicer v svojem pojasnilu javnosti ne navaja višine honorarjev, ki jih je prejel pred letom 2003. Prav tisti zneski naj bi bili po poročanju nekaterih medijev bistveno višji. Cerar verjame, da Mramor, če se bo to zdelo javnosti potrebno, gotovo ne bo imel nič proti objavi teh starejših podatkov, zaenkrat pa o svojem finančnem ministru pravi: “Nimam razloga, da ne bi Mramorju še naprej zaupal.”

Miro Cerar bo jutri v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice Stanke Setnikar Cankar. Danes je opravil nekaj razgovorov z ljudmi, ki bi jo lahko nasledili na funkciji.

A kje so razlike med ministrico v odstopu Stanko Setnikar Cankar in finančnim ministrom Dušanom Mramorjem? Cerar jih vidi kar nekaj: v višini honorarjev, v tem, da je bila Setnikar Cankarjeva v času prejemanja honorarjev tudi dekanja fakultete, predvsem pa v tem, da je ministrica za izobraževanje zaradi možnih političnih posledic odstop ponudila sama. Njeni honorarji so zelo vznemirili sindikaliste, učitelje in druge, s katerimi bi morala biti Setnikar Cankarjeva v dialogu, to vznemirjenje pa bi oteževalo ministričino nadaljnje politično delo. Pri Mramorju takšnih političnih posledic ni.

S. p., d. o. o. in na to spet s. p. Zakaj?

Poleg Mramorja pa je Cerar ponovno reševal tudi samega sebe. Pojavili so se novi očitki, da Cerar kot profesor na pravni fakulteti dodatnih honorarjev ni služil le prek popoldanskega s. p., ampak je med leti 2012 in 2013 odprl davčno nekoliko drugače urejeni d. o. o., nato pa se spet vrnil na delo prek s. p.

Višina njegovih zaslužkov je že javno znana, razkril jo je že v času volilne kampanje, je trdil Cerar. Pojasnjeval pa je, zakaj se mu je zdelo v določenem obdobju smiselno ustanoviti d. o. o. “Kot s. p. sem več let svetoval denimo državnemu zboru, izvedel tu in tam kakšno predavanje, sodeloval na kakšnem posvetu. Potem sem pa v letu 2012 videl možnost, da bi razširil dejavnost, povabil k sodelovanju še nekaj kolegov, pravnikov, ki bi jih to zanimalo, in povečal obseg dela,” je pojasnil. Tako bi lahko dobil več naročil in s pomočjo sodelavcev morda svetoval lahko tudi podjetjem. “Do realizacije tega nisem prišel, ker mi je zmanjkalo časa ob rednem delu. Vedno sem dajal prednost fakultetnemu delu, potem tistemu svetovalnemu delu, ki je bilo pomembno za državni zbor, ostalo pa je bilo zraven, kot je bilo možno,” je povedal.

JANA KREBELJ


Najbolj brano