Cerar: Nihče ne prodaja Darsa

Navedbe, da vlada prodaja Družbo za avtoceste (Dars), po zagotovilih premierja Mira Cerarja ne držijo. V odgovoru na vprašanje Luke Meseca (ZL) v DZ je danes zagotovil, da “nihče ne prodaja Darsa”. Vlada po njegovih besedah o tej možnosti niti ni razpravljala, čeprav bi bilo treba premisliti o razpolaganju z nekaterim premoženjem Darsa.

Miro Cerar zagotavlja, da  “nihče ne prodaja Darsa” Foto: STA
Miro Cerar zagotavlja, da “nihče ne prodaja Darsa” Foto: STA

LJUBLJANA > Luka Mesec je v vprašanju premierju poudaril nedavno poročanje tednika Mladina, da je bila ustanovljena posebna delovna skupina za Dars, katere namen naj bi bil tudi priprava scenarija oddaje avtocestnega upravljavca v koncesijo. Meseca je zanimalo, ali to pomeni, da vlada prodaja Dars.

Miro Cerar je zavrnil navedbe o privatizaciji Darsa in dejal, da bi bil, če bi bilo to res, tudi sam zaskrbljen. ”Darsa nihče ne prodaja, za to ni nobene zakonite podlage, niti ni o tem razpravljala vlada,” je zagotovil.

Pojasnil je, da je prejšnja vlada res oblikovala posebno koordinacijsko skupino, ki se je neformalno lotila preučitve nadaljnjega razvoja Darsa. To je bilo po njegovem mnenju smiselno, saj tudi Dars potrebuje dolgoročno vizijo, med preučevanimi možnostmi pa je bil naveden tudi scenarij privatizacije. “Od tu dalje pa zadeva ni šla,” je dejal v odgovoru na vprašanje poslanca.

Vlada bo, kot je dejal, oblikovala strategijo upravljanja državnih naložb, proti koncu leta pa bi lahko na seji vlade že imeli njen okvirni osnutek. Cerar je ponovil, da po njegovem mnenju pomembnejši infrastrukturni objekti ne morejo biti predmet privatizacije. “Velik del premoženja, s katerim razpolagamo preko Darsa, lahko štejemo kot temeljno infrastrukturo,” je pojasnil.

Dejal je, da Dars razpolaga tudi z nenavadnim premoženjem, saj je moral za širjenje in obnovo avtocest zgraditi marsikaj, tudi osnovno šolo, ki je zdaj v njegovi lasti. “Ugotoviti je treba, ali je to smiselno,” je dejal. Ponovil je, da SDH za kakršnokoli razpolaganje s kapitalsko naložbo potrebuje soglasje državnega zbora.

STA


Najbolj brano