Cerar: Mini vrh o Grčiji ni najboljša pot

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju ocenil, da mini vrh o Grčiji, načrtovan po koncu prvega dne zasedanja voditeljev članic EU, ni najboljša pot za iskanje rešitev. Na to bodo po njegovih besedah danes na diskreten način zagotovo opozorili mnogi voditelji.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

BRUSELJ > “Gre za vprašanje, ki zadeva vse nas. Glede vprašanja Grčije moramo vsi imeti enakopravno vlogo pri odločanju. Ta tako imenovani mini vrh tako po mojem ni najboljša pot, najboljši pristop, na kar bomo na diskreten način zagotovo mnogi opozorili,” je povedal premier Miro Cerar ob prihodu na vrh EU.

In res sta medtem nezadovoljstvo zaradi izključenosti iz drevišnjih pogovorov o Grčiji danes v Bruslju že izrazila tudi Belgija in Luksemburg, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Jezen sem,” je dejal belgijski premier Charles Michel in spomnil, da je njegova država za reševanje Grčije prispevala sedem milijard evrov. “Belgijska vlada mandata, da se pogajata v njenem imenu, ni dala niti Franciji niti Nemčiji,” je še dodal. Luksemburški premier Xavier Bettel je glede mini vrha podobno izjavil, da “bi si želel biti vključen”.

O pričakovanjih glede tega mini vrha je sicer Cerar dejal, da je treba počakati na sporočila tistih, ki se ga bodo udeležili, a poudaril, da za zdaj nima nobenih informacij, na podlagi katerih bi lahko ustvarjal pričakovanja.

O možnosti vrha območja evra te dni v Bruslju je dejal, da je težko kar koli napovedovati, in izpostavil, da se je treba danes preprosto lotiti pomembnih tem, ki so na dnevnem redu, na primer energetske unije in Ukrajine. Zagotovo se bo sicer med temami pojavila tudi Grčija in ko se bo to zgodilo, se bodo pač soočili s položajem, je dodal.

Grški premier Aleksis Cipras se bo po koncu vrha EU drevi v Bruslju sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem in šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom.

Cipras naj bi želel na mini vrhu doseči politični premik, saj je država znova na robu bankrota, tehnična pogajanja s posojilodajalci o fiskalnih ukrepih in reformah v zameno za naslednji obrok finančne pomoči pa so v slepi ulici.

STA


Najbolj brano