“Ključni dosežek te vlade je politična stabilnost”

Po stotih dneh vladanja koalicije SMC, SD in Desus javnomnenjske raziskave kažejo, da vlada uživa presenetljivo nizko stopnjo podpore volilcev. To je posledica tega, da vlada sprejema nepriljubljene ukrepe, ki pa so pogoj za izhod iz krize, pojasnjuje premier Miro Cerar. Opozicija je v kritikah dela vlade še bolj neusmiljena kot javno mnenje: težko najde kar koli, kar bi bilo sploh vredno pohvale.

Le malo pred tem, ko  je Miro Cerar začel naštevati dosežke vlade, med katerimi je tudi dialog s socialnimi partnerji, so predstavniki gospodarstva in sindikatov pred vlado  protestirali proti okoljskim dajatvam. Vlada je gospodarstvu prišla naproti,
Le malo pred tem, ko je Miro Cerar začel naštevati dosežke vlade, med katerimi je tudi dialog s socialnimi partnerji, so predstavniki gospodarstva in sindikatov pred vlado protestirali proti okoljskim dajatvam. Vlada je gospodarstvu prišla naproti, 

LJUBLJANA > “Razlog za padec podpore vladi je zagotovo v tem, da sprejemamo zahtevne in nepriljubljene ukrepe. Ker jih moramo, ker je to edini način, da ta država izide iz krize, da v letu 2015 dosežemo ključni preboj in da se dokažemo kot dobri gospodarji in končno uresničimo obljube, ki so jih v preteklosti že mnogi dali, a nikoli izpolnili.” To je odgovor Mira Cerarja na anketne podatke, ki kažejo, da že po stotih dneh dela vlade ne podpira kar 69,1 odstotka volilcev.

Stabilizirali politični prostor

Ključni dosežek te vlade je, da je stabilizirala politični prostor v Sloveniji in z normalno politično kulturo vzpostavila več dialoga, je prepričan premier. Ta politična stabilnost je po njegovih besedah opažena tudi v tujini, potrjujejo pa jo tudi podatki o višji gospodarski rasti, nižjih stroških za financiranje posojil, zmanjševanju brezposelnosti in večji privlačnosti Slovenije za tuje investitorje.

Med ključnimi dosedanjimi projekti vlade Cerar izpostavlja dva rebalansa proračuna - za leti 2014 in 2015. V prizadevanjih za konsolidacijo javnih financ je vlada pripravila tudi predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, za katerega si bo zdaj poskušala v dialogu z opozicijo zagotoviti dvotretjinsko večino v DZ.

Vlada se je v svojih očeh dobro izkazala tudi ko gre za reševanje težav mladih. Lotili so se študentskega dela, veliko pa si obetajo tudi od priporočil javnemu sektorju, naj ne izkoriščajo brezplačnih pripravništev.

Žrtev ustvarjanja lažnih pričakovanj

V opoziciji letijo kritike prav na vse, za kar si vlada pripenja medaljo. Podpredsednik SDS Milan Zver opozarja na zamudo pri sprejemanj izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, pri pogajanjih s socialnimi partnerji pa se je vlada po njegovem izkazala kot neuspešna. “Praktično je pokleknila prek sindikati,” pravi Zver. V SDS so nezadovoljni tudi z vsem ostalim, s čimer se hvali vlada, od ukrepov za izboljšanje položaja mladih do črpanjem evropskih sredstev in privabljanja tujih investitorjev.

Za normalno delovanje vlade je potrebna tudi podpora javnosti, meni Zver. “Vladi manjka odločnost, sposobnost odločanja skoraj na vseh nivojih. Ljudje pričakujejo, da bodo na ključnih položajih ljudje, ki se bodo znali v dani situaciji optimalno odločiti,” pravi in pričakuje, da koalicija ne bo zdržala pritiska javnosti, zaradi česar bomo v Sloveniji morda že v prihodnjem letu spet šli na predčasne volitve.

“Miro Cerar in njegova vlada sta žrtev bolezni, ki se ji reče ustvarjanje lažnih pričakovanj. Ljudje vzamejo stvari za sveto, in ko se ugotovi, da teh stvari ni mogoče narediti, potem nastopi zelo veliko razočaranje,” pa stanje, v katerem se je po stotih dneh znašla koalicija SMC, SD in Desus, analizira vodja poslancev NSi Matej Tonin.

Vlada je v minulih stotih dneh predvsem nadaljevala ukrepe, ki so jih sprejele še prejšnje vlade in ni pokazala lastne inovativnosti, predvsem pa ni uveljavila tiste nove politične kulture, ki jo je obetala, je kritičen Tonin. Če bi moral kaj pohvaliti, bi pohvalil izbiro gospodarskega ministra, kot slabo potezo vlade pa je Tonin izpostavil nepotrebnost rebalansa proračuna za leto 2014 in pogajanja s sindikati. “Zadnji dogovor s sindikati je šel na škodo gospodarstva, podjetij in delovnih mest,” je prepričan.

Za ZL pa je prav korak nazaj v pogajanjih s sindikati ena redkih pozitivnih stvari, ki jih najdejo v minulem delu vlade. Drugi uspeh, ki ga vladi priznava Luka Mesec, je znižanje obrestne mere za zadolževanje. Tu pa se pohvale končajo.

“Največji 'kiks' je nepremišljena privatizacija in to, da po stotih dneh niso predstavili še nikakršne strategije, na kakšen način naj bi vodili premišljeno, pametno privatizacijo, ki so jo obljubljali pred volitvami,” o vladnih neuspehih razmišlja Mesec. O padcu javnomnenjske podpore pa: “Miro Cerar se je pred volitvami postavil kot nek etični in ideološko neopredeljen vladar, ki naj bi s svojim programom nagovoril vse državljane, zdaj, ko so začeli z delom vlade, pa so vendarle morali pokazati nek program, za katerega se je pokazalo, da je ekonomsko precej desen.” To in afere s kadrovanji so pripeljale do tega, da se podpora vladi zelo hitro manjša.

JANA KREBELJ


Najbolj brano