Cerar: Jazbec zaenkrat uživa moje zaupanje, a ...

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki se je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank v minulih dneh znašel pod pritiskom javnosti, zaenkrat uživa podporo premierja Mira Cerarja, a bo moral odgovoriti še na kar precej vprašanj. "Nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena," je danes v Ljubljani dejal Cerar.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki se je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank v minulih dneh znašel pod pritiskom javnosti, zaenkrat uživa podporo premierja Mira Cerarja, a bo moral odgovoriti še na kar precej vprašanj. Foto: STA
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki se je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank v minulih dneh znašel pod pritiskom javnosti, zaenkrat uživa podporo premierja Mira Cerarja, a bo moral odgovoriti še na kar precej vprašanj. Foto: STA

LJUBLJANA > Banka Slovenije se je v minulih dneh znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke, tudi to, da so prirejali dokumente in manipulirali s podatki, zavrnil.

Druge možnosti kot popoln izbris podrejenih obveznosti glede na veljavno zakonodajo Banka Slovenije pri ukrepih za banke ni imela, je v pogovoru za Radio Slovenija dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Ta je ponovil, da regulator bančnega sistema ni storil nobenih nepravilnosti, kot neutemeljene pa vidi tudi zgodbe o "žvižgaču". Jazbec je v oddaji Studio ob 17h med drugim ponovil razloge za sanacijo in njen potek ter pri tem spomnil, da v primeru državne pomoči bankam od 1. avgusta 2013 veljajo prenovljena pravila o dodeljevanju državnih pomoči v bančnem sistemu v krizi. Ta je Slovenija v svojo zakonodajo prevedla preko sprememb zakona o bančništvu. Pravila po Jazbečevih pojasnilih pravijo, da je treba v primeru državne pomoči opraviti oceno likvidacijske vrednosti. Ker je bila ta v primeru NLB, NKBM in Abanke večja od skupne vsote osnovnega podrejenega kapitala, druge možnosti kot popoln izbris podrejenih obveznosti ni bilo, je guverner odgovoril na vprašanje, zakaj se ni Banka Slovenije zatekla k predlogu o delnem izbrisu ali pretvorbi v kapital. Vse zadnje politično dogajanje v zvezi z Banko Slovenije po njegovem mnenju samo govori v prid temu, da mora ta ostati neodvisna ustanova. Nekatere izjave namreč kažejo na neresnost in nerazumevanje razmer v Sloveniji, tako v bankah kot v širšem gospodarstvu.

Cerar je Jazbeca povabil na sredino sejo vlade, da bo lahko tudi ministrski ekipi predstavil dejstva glede omenjene zadeve, odgovoril pa bo lahko tudi na njihova vprašanja. "Guverner ob vseh teh sumih in domnevah zaenkrat uživa moje zaupanja, bo pa moral odgovoriti na kar precej vprašanj, saj nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena," je v izjavi za medije po srečanju s člani Kluba slovenskih podjetnikov dejal premier.

Ob tem je izrazil upanje, da se bo izkazalo, da je bilo vse v redu. "Če bi se izkazalo, da so bile kjerkoli storjene nepravilnosti, da je prišlo do hujših napak, pa bo vlada pozvala pristojne institucije, da nemudoma in v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepajo," je dodal.

Je pa ta primer ne glede na to, kako se bo stvar na koncu razpletla, po njegovem mnenju poučen že zato, ker je opozoril na nekatere možnosti izboljšave zakonodaje. "Postopek zamenjave guvernerja - ne govorim o tem primeru, ampak na splošno - v primeru kakšnih nepravilnosti ni urejen dobro. Tu bo treba zakon v prihodnje spremeniti," je pojasnil premier.

A v konkretnem primeru o čem takšnem ne razmišljajo. "Najprej moramo do popolnosti ugotoviti vsa dejstva, da ne bi neutemeljeno širili nekih sumov ali obtožb," je povedal Cerar. Če bi se kakšni sumi ali obtožbe izkazali kot utemeljeni, pa morajo pristojni organi nemudoma ukrepati, je sklenil.

STA


Najbolj brano